Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Трибестан в спорта

Използването му като хранителна добавка едва ли ще доведе до очаквания от трениращия анаболен ефект. Това важи на само за “Трибестан”, но и за повечето биостимулиращи продукти на растителна основа. Безспорен факт обаче е, че екстрактите от трибулус не повлияват допинг пробите и преди състезания спортистите от скоростно-силовите спортове могат да го приемат. Това вероятно се дължи на факта, че отговорен за елиминирането му от организма е черния дроб, а не бъбреците.

Първоначално “Трибестан" е “преоткрит” в помощ на българските щанги. Постоянно се говореше с някаква мистерия за него и прилагането му от Иван Абаджиев върху възпитаниците му по време на лагери преди световни първенства и олимпиади. Именно множеството световни титли и рекорди допълнително повишиха популярността на “Трибестан”. Във вдигането на тежести той се използваше именно преди състезание, когато щангистите бяха на “сухо” – без допинг, за да се изчистят за самото състезание, както и да запазят част от резултатите си. Всичко това го прави универсален за такива цели, особено при ограничен бюджет. Естествено ставаше по някоя грешка, но тя  не беше свързана с приема на “Трибестан”.

Основното му предназначение в спорта е за увеличаване на тестостерона в организма по естествен път, както и за възстановяване на сперматогенезата след стероиден цикъл. Предимствата му за тази цел са, че участва непряко в гонадната ос и че на практика възстановява в по-голям процент от случаите сперматогенезата, отколкото “Pregnyl” и  “Clomiphene citrate”. Като недостатъци се отбелязват повишаването на нивото на естрадиол при мъжете, което допълнително покачва високия му фон, характерен за края на стероиден цикъл. Затова много от трениращите го вземат с естрогенни блокери, от които най-подходящ е “Clomiphene citrate”, който има и слабо изразен ефект върху стимулирането на LH, за разлика от “Tamoxifen”. Други пък вземат ароматазни инхибитори, които не винаги са подходящи, поради не напълно изяснените механизми на биотрансформации на активните вещества във фуростаноловата фракция. Тяхното приложение, може би е по-удачно в началото и средата на стероидния цикъл.

Приложението му в бодибилдинга преди състезание е неоправдано поради повишаването на естрадиола, водещ от своя страна до задръжка в организма на вода, мазнини и гинекомастия. Единствено оправдания прием тук е за възстановяване на сперматогенезата и оплодителната способност при мъжете, както и менструалния цикъл при жените.

Дозите, в които трябва да се приема, също са обект на множество коментари. Някои казват, че 3х2 таблетки (1500 мг дневно) при 30-40 дневен прием са достатъчни, докато други смятат, че приема му трябва да е по подобие на стероидните схеми на прием в клиничната практика – например:

Седмица

Първа

Втора

Трета

Четвърта

Пета

Брой таблетки “Трибестан” /на ден/

3х3

3х2

3х2

3х2

3х1


Когато става дума за възстановяване на сперматогенезата, трябва да се знае, че всичко трябва да е подкрепено с клинични изследвания, иначе никой не може да каже дали наистина е имало ефект. В повечето случаи “
Трибестан” наистина действа в тази насока, така че ако не злоупотребявате с приема на синтетични стероиди, той ще е вашето решение към безпроблемен полов живот.

 

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.23668789863586 Seconds