Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Трибестан
Image 

“Трибестан” – действие и приложение в бодибилдинга

В интернет има предостатъчно данни за фармакологичните изследвания на “Трибестан”. Те са и с най-достоверен характер, защото правените изследвания са били в насока лекарствено средство, а не хранителна добавка. Затова ще се опитам да се спра повече на интерпретирането на наличните данни и използването на “Трибестан” в областта на спорта. На други препарати, включващи екстракти от трибулус, няма да се спирам, тъй като не разполагам с достатъчно научни факти и не съм сигурен в състава им.

Най-важни за спортуващите са сведенията за влиянието на “Трибестан” върху половите хормони.
От публикуваните данни в http://tribulus.eu.com/ се вижда, че нивата на някои от хормоните, свързани пряко с гонадната ос – лутенизиращ хормон, фоликустимулиращ хормон, тестостерон и естрадиол, след прием при мъже се променя по следния начин:

Час / Хормон

LH

mU/ml

FSH

mU/ml

Тестостерон

ng/ml

Естрадиол

pg/ml

8 часа*

38

13,38

8 2, 2

133

12 часа

24,75

13,50

84,5

137,5

А без прием на “Трибестан”:

Час / Хормон

LH

mU/ml

FSH

mU/ml

Тестостерон

ng/ml

Естрадиол

pg/ml

8 часа

13,0

13,38

62,88

79

12 часа

14,38

13,50

60

76

Забележки:
*- нивото на тестостерон при мъжете е най-високо сутрин след ставане и затова се следят концентрациите му именно тогава, както и на обяд, за да се види как се променят.

От тях личи, че при приема нивото на LH нараства почти три пъти в 8 часа и два пъти в 12 часа, и на тестостерона с около 30 % в 8 часа и 40% в 12 часа, на естрадиола с около 70%. Нивото на FSH се променя, а при животните именно то е определящо за нагона (либидо – при хората). При човека то е следствие от сложни психологично-социални фактори и затова често данните в тази насока са със статистически характер и не отчитат същността на ефекта. Определено “Трибестан” действа на либидото, но явно по друг механизъм. За тази цел се използват и други препарати, като алфа-2-блокери, какъвто е йохимбина, предизвикващ кръвонапълване в малкия таз, или “Viagra” и “Levitra”, които изместиха или по-скоро свиха пазара на “Трибестан” като лекарствено средство за лечение на импотенция. Всъщност техният ефект е краткотраен и не може да бъде сравняван с този получен от “Трибестан”, при който, както ще се убедите по-надолу, е много по-комплексен и не е само върху ерекцията. Основното му предимството пред тях е, че е на растителна основа, не влияе толкова върху сърдечносъдовата система и е практически нетоксичен.

LH спада към гонадотропните хормони. Високото му ниво служи като отключващ фактор в ендогенната (собствената) продукция на тестостерона, а от данните се вижда, че нивото му е нараснало около три пъти.

Нивото на тестостерона се е повишава с 30-40%, а всеки знае, че той влияе анаболно по отношение на метаболизма. От друга страна той влияе и андрогенно - на вторичните полови белези, каквото е окосмяването. Последното съпътства почти всяко ендогенно повишаване на тестостерона в организма. В изследванията се споменават за засилено окосмяване по пубиса (предната част на таза) и аксалиите (под мишниците). Високото ниво на тестостерон би трябвало да бъде съчетано със силова тренировка сутрин или на обяд, за да може да се реализира желания анаболен ефект.

Естрадиола е женски полов хормон, който съществува и в мъжкия организъм, но в незначителни количества. В случая при прием на “Трибестан” нивото му се повишава 70-80%, което не е от най-желаните ефекти. Според някои учени именно това ниво е причината да се задействат т.нар. обратни връзки (feed back) в гонадната ос и да се стимулира производството на LH. Всъщност те смятат, че възможността на метаболити на фуростаноловите сапонини да се включат в метаболизма на стероидните хормони и могат да ароматизират, особено и заради по-голямото им количество. Последното е следствие от това, че фуростаноловите сапонини са със стероидна структура, която е нетипична за човешкия организъм.

Данните за проведените изследвания върху оплодителната способност на семенната течност и подвижността на сперматозоидите са много обстойни и професионално проведени. Съобщава се дори за повлияване на пациенти с некроспермия (мъртви или неподвижни сперматозоиди).

Друг ефект, който се забелязва при “Трибестан”, както и при повечето екстракти от трибулус, е хипохолестеримичното му действие (намаляване на лошия холестерол) и засилване на диурезата. Това определя и приложението му при сърдечно-съдови заболявания, както и такива на простатната жлеза.

Трибестан” най-успешно би трябвало да се прилага при жени в менопауза, но явно това направление не се е толкова комерсиализирало. Въпреки това, високото ниво на тестостерона при прием на Трибестан от жени, може да доведе до нежелано окосмяване (хирзутизъм).

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.20990896224976 Seconds