Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Explode Mass Gainer 1 kg
Explode Mass Gainer 1 kg
28.00 BGL
Купи

Explode Whey Protein
Explode Whey Protein
29.00 BGL
Купи

Тениска EXPLODE 2013 - синя
Тениска EXPLODE 2013 - синя
15.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Amino Caps
Amino Caps
45.00 BGL
Купи
Фитили
Фитили
10.00 BGL
Купи
Сълзи от охлюв
Сълзи от охлюв
5.90 BGL
Купи
Трибестан
Image 

“Трибестан” – действие и приложение в бодибилдинга

В интернет има предостатъчно данни за фармакологичните изследвания на “Трибестан”. Те са и с най-достоверен характер, защото правените изследвания са били в насока лекарствено средство, а не хранителна добавка. Затова ще се опитам да се спра повече на интерпретирането на наличните данни и използването на “Трибестан” в областта на спорта. На други препарати, включващи екстракти от трибулус, няма да се спирам, тъй като не разполагам с достатъчно научни факти и не съм сигурен в състава им.

Най-важни за спортуващите са сведенията за влиянието на “Трибестан” върху половите хормони.
От публикуваните данни в http://tribulus.eu.com/ се вижда, че нивата на някои от хормоните, свързани пряко с гонадната ос – лутенизиращ хормон, фоликустимулиращ хормон, тестостерон и естрадиол, след прием при мъже се променя по следния начин:

Час / Хормон

LH

mU/ml

FSH

mU/ml

Тестостерон

ng/ml

Естрадиол

pg/ml

8 часа*

38

13,38

8 2, 2

133

12 часа

24,75

13,50

84,5

137,5

А без прием на “Трибестан”:

Час / Хормон

LH

mU/ml

FSH

mU/ml

Тестостерон

ng/ml

Естрадиол

pg/ml

8 часа

13,0

13,38

62,88

79

12 часа

14,38

13,50

60

76

Забележки:
*- нивото на тестостерон при мъжете е най-високо сутрин след ставане и затова се следят концентрациите му именно тогава, както и на обяд, за да се види как се променят.

От тях личи, че при приема нивото на LH нараства почти три пъти в 8 часа и два пъти в 12 часа, и на тестостерона с около 30 % в 8 часа и 40% в 12 часа, на естрадиола с около 70%. Нивото на FSH се променя, а при животните именно то е определящо за нагона (либидо – при хората). При човека то е следствие от сложни психологично-социални фактори и затова често данните в тази насока са със статистически характер и не отчитат същността на ефекта. Определено “Трибестан” действа на либидото, но явно по друг механизъм. За тази цел се използват и други препарати, като алфа-2-блокери, какъвто е йохимбина, предизвикващ кръвонапълване в малкия таз, или “Viagra” и “Levitra”, които изместиха или по-скоро свиха пазара на “Трибестан” като лекарствено средство за лечение на импотенция. Всъщност техният ефект е краткотраен и не може да бъде сравняван с този получен от “Трибестан”, при който, както ще се убедите по-надолу, е много по-комплексен и не е само върху ерекцията. Основното му предимството пред тях е, че е на растителна основа, не влияе толкова върху сърдечносъдовата система и е практически нетоксичен.

LH спада към гонадотропните хормони. Високото му ниво служи като отключващ фактор в ендогенната (собствената) продукция на тестостерона, а от данните се вижда, че нивото му е нараснало около три пъти.

Нивото на тестостерона се е повишава с 30-40%, а всеки знае, че той влияе анаболно по отношение на метаболизма. От друга страна той влияе и андрогенно - на вторичните полови белези, каквото е окосмяването. Последното съпътства почти всяко ендогенно повишаване на тестостерона в организма. В изследванията се споменават за засилено окосмяване по пубиса (предната част на таза) и аксалиите (под мишниците). Високото ниво на тестостерон би трябвало да бъде съчетано със силова тренировка сутрин или на обяд, за да може да се реализира желания анаболен ефект.

Естрадиола е женски полов хормон, който съществува и в мъжкия организъм, но в незначителни количества. В случая при прием на “Трибестан” нивото му се повишава 70-80%, което не е от най-желаните ефекти. Според някои учени именно това ниво е причината да се задействат т.нар. обратни връзки (feed back) в гонадната ос и да се стимулира производството на LH. Всъщност те смятат, че възможността на метаболити на фуростаноловите сапонини да се включат в метаболизма на стероидните хормони и могат да ароматизират, особено и заради по-голямото им количество. Последното е следствие от това, че фуростаноловите сапонини са със стероидна структура, която е нетипична за човешкия организъм.

Данните за проведените изследвания върху оплодителната способност на семенната течност и подвижността на сперматозоидите са много обстойни и професионално проведени. Съобщава се дори за повлияване на пациенти с некроспермия (мъртви или неподвижни сперматозоиди).

Друг ефект, който се забелязва при “Трибестан”, както и при повечето екстракти от трибулус, е хипохолестеримичното му действие (намаляване на лошия холестерол) и засилване на диурезата. Това определя и приложението му при сърдечно-съдови заболявания, както и такива на простатната жлеза.

Трибестан” най-успешно би трябвало да се прилага при жени в менопауза, но явно това направление не се е толкова комерсиализирало. Въпреки това, високото ниво на тестостерона при прием на Трибестан от жени, може да доведе до нежелано окосмяване (хирзутизъм).

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14737296104431 Seconds