Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Amino Caps
Amino Caps
45.00 BGL
Купи

Explode Liquid L-carnitine 50ml
Explode Liquid L-carnitine 50ml
3.00 BGL
Купи

Регенериращ гел Мукофикс
Регенериращ гел Мукофикс
12.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Неопренов суичър Explode
Неопренов суичър Explode
39.00 BGL
12.00 BGL
Спестявате: 27.00 BGL
Купи
Creatine Monohydrate Pure 500gr
Creatine Monohydrate Pure 500gr
26.00 BGL
Купи
Testopower
Testopower
35.00 BGL
Купи
Трибулус - митове и реалности
Image 
Под популярното име „трибулус” се разбира растението Tribulus terrestris L. от семейство Zigophyllaceae (зигофилови), известно в народната медицина като бабини зъби, трабузан, тръбозан, кочи глави, чюнка и др. В миналото то се е приемало под формата на водни разтвори и запарки, а по-късно и спиртни екстракти. Прилагало се е като лекарство против импотентност и лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система (пречистване на кръвта-при хемороиди, циреи др., намаляване на холестероловите плаки), бъбреците (диуретично действие

при камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур, при хипертрофия на простатата), черния дроб, лаксативно и противогъбично действие, повишава киселинността на стомашния сок и др. В средата на 70-те и началото на 80-те години на ХХ век започва и специализирано изучаване на трибулуса, с цел селективно екстрахиране на редица сапонини, по-специално на тези от фуростаноловия тип.

 На тази база в редица страни се появяват препарати, които се използват за намаляване на холестерола при комплексната терапия на атеросклероза на общите, церебралните и коронарните съдове. Такъв е бил руският препарат „Трибоспонин”, изследвания за който в тази област официално се публикуват през 1982г. В България изследванията са насочени не толкова по отношение на холестерола, а към възможността за използване на екстрактите от трибулус за лечение на импотентността (сексуалната немощ). Първоначално те са провеждани върху прасета и резултатите са били доста обнадеждаващи. В процеса на изследванията се е установило, че фуростаноловите сапонини в трибулуса влияят не само върху либидото, но се явяват много добро средство за възстановяване на сперматогенезата при мъжките и овулацията при женските индивиди. Потвърждават се и предположенията за успешното им използване в комплексната терапия при хипертрофия на простатата. След множество изследвания екстрактът от трибулус в България бива стандартазиран на база фракция, съдържаща основно фуростаноловите сапонини протодиосцин (не по-малко от 45%) и протограцилин. Името, което производителят „Софарма” АД (тогава все още е бил под „шапката” на „Фармахим”), дава на този препарат, е „Трибестан”. По това време, както и по-рано, сходни препарати се появяват в Китай и Индия. И въпреки че там растението Tribulus terrestris L. е по-добре изучено от гледна точка на сапонинен състав, се оказва, че съдържанието на фуростаноловите в растящото в България е с пъти по-голямо в сравнение с техните. В последните 3-4 години екип от български учени успя да изолира и достандартизира активните компоненти във фуростаноловата фракция на „Трибестана”. Оказа се, че от четирите основни фуростанолови сапонина, преобладаващи са метилпротодиосцин и метилпрототрибестин, а не протодиосцин и протограцилин, както се е смятало по-рано. Открито е и ново съединение от многократно споменавания вече тип, наречено трибол. Освен това в екстрактите са изолирани и редица флавоноиди, които допълват общото биостимулиращо действие на препарата.
Добавки-промоция


В момента нашият пазар е залят от индийски екстракти, които, за да се продават по-успешно, се представят като български, а българските се изнасят основно за USA, където цената им е няколко пъти по-висока. Не твърдя, че всички производители и разпространители са некоректни, но тук не става дума за обувките и дрехите, които купуваме и можем след известно време сами да разберем колко са качествени. Анализите са доста сложни дори и за специализирани лаборатории, а цитати по опаковките от рода на “HPLC тествано” звучат доста неопределено, като се знае, че те доказват само общото количество фуростанолови сапонини, а не и вида им. Няма да се спирам на това с какви методи се доказват точно структурата на горепосочените съединения, защото ще предизвикам само смяна на етикети на някои фирми, предлагащи екстракти от трибулус у нас.

Въпросът, къде в растението е по-висока концентрцията на фуростанолови сапонини, остава спорен. Според повечето автори концентрацията в листата е най-висока, а според някои в плода. Едно е сигурно - трябва да се бере надземната част по време на цъфтеж, когато цветчетата са максимално разтворени. Това става в периода юли-септември. Растението Tribulus terrestris L вирее върху песъчливи и сухи почви. В България то е широко разпространено в южната част на страната ни, като се смята, че в югоизточната е с най-богат състав. Расте по песъчливи и каменливи места, като плевел в лозята и други окопни култури, и край пътищата. Желателно е да се събира от райони, намиращи се по-далече от натоварените аутобани, тъй като натрупва в себе си големи количества  тежки метали.

Ecdy-Steel - препарат с български Tribulus terrestris L

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.15928316116333 Seconds