Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Фосфор
Фосфорът е втория най-богат минерал в тялото, като 85 % от него се намира в костите. В останалата част от тялото фосфора се намира в кръвта, течност около и в клетки, както и в различни органи като сърцето, бъбреците, мозъка и мускулите, където той участва в много критични функции. Основна цел играе и за изграждането на здрави кости и зъби, но този минерал практически се използва от всяка клетка в тялото.


Как работи фосфорът?
Фосфорът участва в почти всички физиологичнo-химични реакции в тялото, калцият и витамин D са от съществено значение за правилното функциониране на фосфор. Този минерал защитава и укрепва клетъчните мембрани, подпомага други хранителни вещества, хормони и химикали в техните телесни процеси, и е необходим за нормалната структура на костите и зъбите. Фосфорът е необходим за здрави нервни импулси, нормално функциониращи бъбреци, и използването на въглехидрати, мазнини и протеини, за растежа, поддръжка и ремонт на клетките и за производство на енергия. Фосфорът е елемент на ДНК и РНК и служи при производството на глюкоза за енергия.
При бодибилдъри е забелязан завишен прием на фосфор, защото той се намира в почти всички храни, с по-видоко съдържание на протеин. Нивото на усвояемост е 70% (докато при калция- 25%), а тежкте тренировки "изсмукват" калциевите резерви повече от тези на който и да е друг минерал. Фосфорът е елемент участващ в много жизненоважни функции на организма и се среща във всяка телесна клетка. Играе роля и при делението на клетките (митоза). Без неговото наличие клетката не би се разделила и така няма да имаме нарастване на мускулна маса и възстановяване на наранените тъкани.

Добавки-промоция

Ползи
Изгражда здрави кости и скелетна структура;
Помага при здрави зъби, образуване на зъбния емайл и здрави венци;
Помага за поддържането редовността сърцето;
Намалява болката от артрит;
По RDA препоръчителната доза е 1000 mg. Не е известена токсична доза, но дългосрочно прекомерната употреба може да доведе до инхибиране на абсорбирането на калций. Недостиг на фосфор се среща рядко, но може да доведе до слаби или чупливи кости, зъби, умора, слабост, загуба на апетит, болки в ставите и скованост, объркване, по-малко енергия и чувствителност към инфекции. Недостигът на калций-фосфорен баланс може да доведе до болести като рахит, артрит и гниене на зъби.
Някои природни източници:
Мляко, кисело мляко, извара, сирене, свинско месо, риба тон, омар, пиле, слънчоглед, фъстъци, фъстъчено масло, люспи трици, настърган пшеница, черен хляб, макарони, ориз, бял хляб, картофи, царевица, грах, броколи, млечен шоколад.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1829400062561 Seconds