Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Холин (Вит. В4 , триметиламиноетанол)
Image

   Отнася се към витаминоподобните вещества. Влиза в състава на комплекса холин-фосфатид-лецитин. Биологичната му роля в организма е твърде разнообразна. Притежава мощно липотропно действие и е източник на специфични, лабилни метилни групи. Участва като структурен компонент на фосфолипидите (лецитин и свингомиелин) и ацетилхолина. Като липотропен фактор холинът участва в синтезата на фосфолипидите в черния дроб и осигурява бързото му освобождаване от мастни киселини.

При недостиг на холин внасян от храната, или при недостатъчната му биосинтеза в организма се забавя образуването на фосфолипиди в черния дроб, задържат се и се натрупват мастни киселини, вследствие на което се получава чернодробна мастна инфилтрация. Активирането на мастния метаболизъм повишава апетита. Холинът спомага за транспортирането на мастните киселини от черния дроб към съответните мастни депа, и затова приема му без съответната диета и фактори (медикаментозни и физически) подпомагащи окислението на мазнините води до напълняване. При недостатъчно белтъчно хранене, лишено от холин, се развива цироза на черния дроб, а в некротичните участъци се получава раково израждане. Холинът участва в процесите на преметилиране (пренос на метилни групи), свързано с образуването на метионин, адреналин, метилникотинамид и други съединения. Оказва влияние на белтъчната и липидната обмяна и участва в обезвреждането на редица вредни за организма ксенибиотици. Взема също участие в процесите на кръвотворене, и резорбцията на мастните киселини в червата.

 

Приложението на холина в профилактиката на ксенобиотиците се обуславя от изразените му липотропни свойства, от участието му в регулирането на отлагането на неутралните масти в оранизма, от влиянието му върху холестероловата обмяна, от участието му в структурата на фосфолипидите и в процесите на ацетилиране като ацетилхолин, от действието му като медиатор на нервните импулси. По този начин се обуславя и антисклеротичното действие на холина.

Холинът притежава слабо ацетилхолинподобно действие и при бързото му венозно въвеждане може да предизвика възбуждане на М-холинреактивните системи. Това се изразява в колапсоподобни състояния, свързани с понижение на артериалното налягане, брадикардия, а понякога и повръщания. Затова венозното му приложение трябва да се извършва само в клинична обстановка.

Физиологичната норма е 500-1500 мг на ден. Може да бъде заменен с метионин или с друг носител на лабилни метилни групи. В храните най-много се намира в : яйчния жълтък, мозък, черен дроб, говеждо месо, риба, пшеничен зародиш, овесени ядки, бирена мая, репички, спанак, гъби.

Като хранителна добавка в миналото се е използвал под формата на хлоридна сол, а днес като битартрат (двойна сол на винената киселина). Затова и препоръчваните днес дози са 3-5 гр, защото чистия холин е около 1/8, но пък резорбцията му е значително увеличена като органична сол, а и винената киселина сама по себе си има слабо изразени липотропни свойства. Друга причина за използването на холина под формата на сол е неговата хигроскопичност.

 В състава на препарати от типа на Fat Burners се влага най-често в комбинация с други липотропни (инозитол = Вит. В8, бетаин, L-метионин, L-карнитин = Вит. ВТ, лецитин, спрегнати диени на линоловата киселина = CLA, някои полиненаситени мастни киселини и др. Холинът в повечето комбинации е в съотношение 2:1 спрямо инозитола, а количеството на L-карнитина се определя от заложената себестойност на продукта, тъй като е по-скъп. Съчетанието от повишаващи термогенезата вещества като - ефедрин, кофеин, никотинамид (Вит. РР), Вит.С и др., и липотропни средства е доста по-удачна заради активирането на ензима липаза в мастните депа, както и намаляване деиствието на инсулина – особено при големи дози Вит. С.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.31837487220764 Seconds