Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Цинк – мъжкият минерал
Бет Зоненбърг

Минералите обикновено не се свързват с „плодовитостта", но един от тях - „мъжкият минерал", се използва от тялото за производство на тестостерон. Освен това той подпомага възстановяването, зарастването на рани и дори смекчава симптомите на настинка. Но дори и да имате нужда от суплементи с него, прекалено големите количества пречат на абсорбцията на другите минерали. Кой е той ли? Цинкът!

Той поддържа имунната система, способства за енергийния метаболизъм и регулира растежа. При тренировки цинкът помага да се изчисти млечната киселина от тялото. И накрая - комбинацията от цинк и магнезий (формула, позната с английското съкращение ZMA ) стана много популярна сред силовите атлети, тъй като може да увеличи производството на тестостерон. Изглежда, че комбинацията под формата на суплементи помага само при хора, които не приемат достатъчно цинк - дали заради по-малкото храна при диета, или заради тежките упражнения, които увеличават нуждата от него или магнезия.

 Малкото цинк в организма забавя възстановяването на мускулните влакна, „повредени" при тренировките, което от своя страна пречи на качеството на тренировката и растежа на мускулите. Цинковият дефицит е и причината за загубата на апетит, временно безплодие, отслабена имунна система и трудно заздравяващи рани. При интензивни тренировки имайте предвид, че част от него се изхвърля с потта, така че може да ви е необходима „подсилка" с него. Препоръчителната дневна доза цинк за мъже е 15 мг, за жени -12 мг. Не надхвърляйте дози над 30 мг, тъй като забавяте усвояването на други минерали като мед например. Високи дози цинк разстройват имунната система и дразнят стомаха, а в големи количества той е по-скоро вреден, отколкото полезен.
Хранителните източници са месо, яйца, стриди, ядки, фасул, слънчогледово семе, но цинкът от животински произход се абсорбира по-добре. Вегетарианците трябва да вземат суплементи с цинк за качване нивото му в тялото, но не го вземайте с калций - той задържа усвояването му.

Количества цинк в храната (в милиграми):
 6 средноголеми стриди
 75
 115 г телешко 6
 115 г пуешко, тъмно месо 5
 чаша запържен фасул3,5 
 115 г пилешки гърди 1
 100 г риба тон 1
 голямо яйце 0,5
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.21930193901062 Seconds