Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Цинк - за добър имунитет
Витамин С е традиционната "звезда" в борбата срещу настинки и грип, но изключително мощен е и цинкът! Един от най-важните минерали в човешкото тяло е от съществено значение за поддържане на устойчивост към инфекции и болести, и се препоръчва като естествена защита срещу сезонните атаки от микроби. Въпреки това, поддържане на имунитета е само един от многото благотворни ефекта на цинкът, който участва в дейността на повече от 300 ензима.
Важен за растежа и плодовитостта
Цинкът е необходимо за създаването на клетките в тялото и е особено важен за растежа и развитието на детето по време на бременност и по-късно в детството и юношеството. За мъжете е от решаващо значение за здравето на простатата. Цинкът е важен за сетивата: вкус и мирис. Поддържа добро зрение (ретината съдържа много от цинк), насърчава заздравяване на кожата, укрепва костите, мускулите, косата и ноктите. Смята се, че предпазва от рак, защото пречи на процесите, които предизвикват оксидативни щети в клетките.
Неотдавна, цинк е в центъра на изследвания на учените, които преценяват, че два милиарда души по света не разполагат с достатъчно от този минерал, който получаваме най-много от храна. Липсата на цинк не е непременно свързана с нисък жизнен стандарт - и в развития свят, хората често страдат от дефицит на цинк дължащ се на неправилното хранене и други нездравословни навици и начин на живот, като например алкохол.Най-честите симптоми на липса на цинк са: суха кожа, коса, крехкост и бели петна по ноктите, отслабена чувство за вкус и мирис, загуба на апетит и телесно тегло, намалена гъвкавост при тъмни очи, диария, чести инфекции, трудно зарастване на рани, кожни раздразнения и нарушения като дерматити и акне. Възможно е, и нарушения на растежа и развитието, концентрацията и паметта, имунитета и метаболизма, импотентност и безплодие.
Липсата на цинк, се компенсира с хранене, и чак тогава се мисли за евентуално използване на препарати с цинк, и само по препоръка на лекари и специалисти по хранене.
Храни богати на цинк: Смята се, че разнообразната храна, могже да даде адекватно дневно количество цинк. Най-добрите природни източници на цинк са месото (включително птици и червено месо, особено говеждото, пуйки, карантии), риба и други морски дарове, особено стриди и други мекотели, раци и риба. Важен източник на цинк са млякото и млечните продукти, яйцата и пълнозърнести храни. Въпреки, че използването на цинк от растителни храни, е значително по-малко от тези от животински произход, растителни източници на цинк са: орехи, грах, боб, соя и соеви "сирена" тофу, пивоварни дрожди, пшеничен зародиш, тиквено и други семена.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19328594207764 Seconds