Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Мъжки потник Explode
Мъжки потник Explode
15.00 BGL
Купи

Rhodosorb-FARER 200 gr.
Rhodosorb-FARER 200 gr.
5.00 BGL
Купи

Explode Liquid L-carnitine 50ml
Explode Liquid L-carnitine 50ml
3.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Ironfuckers тениска
Ironfuckers тениска
25.00 BGL
Купи
Explode Amino Liquid 50ml
Explode Amino Liquid 50ml
3.00 BGL
Купи
Taurine
Taurine
15.00 BGL
Купи
Цинк
 

Цинкът (Zn 2+)

Цинкът се среща във всички животински тъкани. В тялото на здрав възрастен човек се намират от 2 до 3гр. Мускулите, костите, кожата, очната ябълка, черният дроб, бъбреците, мъжките полови жлези и секрети на човека и бозайниците имат значително по-високи концентрации на Zn. Нивото на цинка в серума на здрави хора е от 80 до 110 мкг% .


Експерименталният недоимък на цинк се характеризира със загуба на апетит, забавяне на растежа, спадане на тегло, алопеция, кожна хиперкератоза. Активността на алкалната фосфатаза (АФ) в серума се снижава.Физиологичната и биологичната роля на цинка са много разнообразни. Zn влиза в състава на редица металоензими, които катализират важни обменни процеси: карбоанхидраза (участва в процесите на газовата обмяна в организма), панкреасна карбоксипептидаза, чернодробна алкохолдехидрогеназа, АФ, лактат- и малатдехидрогеназа и др. Подпомага действието на ред жлези с вътрешна секреция – хипофиза, надбъбречни жлези и щитовидна жлеза. Притежава липотропно действие, като участва в процесите на нормализиране на мастната обмяна в черния дроб и го предпазва от мастна инфилтрация. Количеството му в черния дроб е 145мг/кг. Има данни за участието му в кръвообразуването. Повече от половината от съдържанието на цинк в организма се намира в еритроцитите. Участва в обмяната на белтъчините, липидите, въглехидратите и нуклеиновите киселини, при което влиза в сложни взаимодействия с калция, медта, мангана и желязото, както и в синтезата на ДНК и РНК, белтъчините и инсулина. Синергист е на мангана при функционирането на половите жлези.Има значение за имунокомпетентността на имунната система. Средният внос на Zn при пълноценно хранене в човешкия организъм е 10-15мг. Абсорбцията му се извършва в тънкото черво.Неусвоената част се излъчва главно с изпражненията, а една малка част (0,4 - 0,6мг дневно) с урината. В потта концентрацията на Zn може да достигне 1мг/л. Дневната потребност от този микроелемент при кърмачета до 6-месечна възраст е 3мг, до 1 година - 3мг, деца от 1 до 10 години – 4мг, от 10 до 18 години -10мг, а след тази възраст - 15мг, при бременни жени - 20мг, а при кърмачки - 25мг.

Продуктите от животински произход имат високо съдържание на Zn. Особено много Zn съдържат паренхимните органи,месото и яйчният жълтък. От зърнените храни най-много Zn има в зърната на пшеницата, ръжта и в овесените ядки. Плодовете и зеленчуците съдържат оскъдни количества, но от тях по-богати са крушите, орехите и черешите, а още по-богати са варивата (грах,леща,фасул). Кравето мляко съдържа от 2,5 до 5мг/л, женската кърма – от 1,3 до 2мг/л, а коластрата при жени – до 20мг/л.Полирането на ориза, рафинирането на захарта и смилането на житото са свързани със значителни загуби на редица есенциални микроелементи, включително и на Zn. Усвояемостта на Zn от храната е средно около 20-30%. Той се резорбира по-лесно от животинските продукти, отколкото от растителните. Богаството на фитинова киселина, целулоза и калций в някои растителни храни намалява неговата усвоямост.

Недоимъкът му при хората е свързан с нанизъм, хипогонадизъм и хепато-спленомегалия. Липсва окосмяване по лицето, пубиса и аксилите. Концентрацията на Zn в плазмата, еритроцитите и космите на главата е намалена. Излъчването на цинк в урината е ниско, а активността на АФ в серума е понижена. Наблюдават се при деца и смущения във вкуса и обонянието. При прием на разнообразна и богата на белтъчини храна (следователно с високо съдържание на Zn) при тях настъпва: наддаване на тегло, увеличаване на ръста, развитие на вторичните полови белези и покачване на АФ в серума.

Потенциална възможност за Zn-недоимък у хора се създава при редица състояния и заболявания – недохранване и гладуване, лоша резорбция на храната, инфекции, кръвозагуби, обилно изпотяване, следоперативни състояния и др.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.29136681556702 Seconds