Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Explode Amino Liquid 50ml
Explode Amino Liquid 50ml
3.00 BGL
Купи

Creatine Monohydrate Pure 500gr
Creatine Monohydrate Pure 500gr
26.00 BGL
Купи

3Bul.Us
3Bul.Us
30.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Rhodosorb-FARER 200 gr.
Rhodosorb-FARER 200 gr.
5.00 BGL
Купи
Rhodosorb W 100 мл.
Rhodosorb W 100 мл.
12.60 BGL
Купи
Неопренов суичър Explode
Неопренов суичър Explode
39.00 BGL
12.00 BGL
Спестявате: 27.00 BGL
Купи
CLA

CLA не е ново откритие, макар че много списания ще се опитат да ви убедят тъкмо в това. И все пак едно по-задълбочено познание за въздействието на CLA би намерило приложения, които в действителност са нови и впечатляващи. CLA е открита случайно от Майкъл Париза през 1978 г. в университета на Уисконсин по време на експеримент, целящ изолирането на мутагенни образувания в месото по време на готвене.
Въпреки че не е изследвана докрай, в научните среди е широко застъпено становището, че CLA балансира отрицателните ефекти от линолеичната киселина и регулира обмяната на мазнините и протеините при животните. CLA може да бъде описана най-добре като „условие за растеж"

Много научни изследвания показват, че CLA е имуностимулатор и помага в борбата с наднорменото тегло. CLA намалява количеството на мазнините в тялото като същевременно увеличава мускулната тъкан. Освен това CLA има антикарциногенни свойства, понижава нивото на холестерола и риска от атеросклероза. Също така повишава костната маса. Експерименти с животни и изследвания с хора показват, че CLA оказва влияние върху състава на тялото като намалява мастната тъкан и увеличава чистата мускулна маса. Проучвания, засягащи ефектите на CLA върху мастния метаболизъм показват, че CLA възпрепятства натрупването на мазнини в мастните клетки и повишава мастното разграждане в мускулните клетки.
Идеалната дневна доза CLA, когато тя се използва като суплемент за намаляване на теглото, варира от 0.01 до 2% или повече от дневния калориен прием. 1 -3 г на ден ефикасно понижават нивото на мазнини в тялото и увеличават чистата маса.
Най-задълбочените изследвания в България за действието на CLA са на доц. Фани Рибарова кбн.
CLA помага за понижаване на инсулиновата резистентност.
CLA блокира отлагането на мазнините в мастните депа и ги насочва към работещите мускулни клетки, където те се използват като източник на енергия. Установено е, че CLA намалява размера на мастните клетки, но не променя броя им.
Най-богато на CLA е овчето месо -5.6 г/кг мазнина. Ето защо никъде ние не го споменаваме като най-вредното месо, богато на наситени мастни киселини, така, както се описва в почти всички публикации и книги за здравословно хранене.
Отново стигаме до извода, че нищо не е чак толкова вредно или поточно -„във всяко вредно нещо има и полезно"
На второ място по съдържа ние на CLA е говеждото месо - 3.4 г/кг мазнина. CLA се съдържа предимно в хранителни продукти от преживни животни - месо, мляко, сирене, мазнини. Млякото съдържа 5.5 г/кг мазнина. При печене говеждото месо увеличава съдържанието си на CLA - почти 4 пъти. Съдържанието на CLA в растителните храни е малко. При производството на храни също се създават условия за образуване на CLA, резултат от частичното им хидрогениране и термично изомеризиране (Ф. Рибарова, 2001).
Поради това, че животинските храни имат други недостатъци, големият им прием е нежелателен. Редица   фирми предлагат конюгираната линолова селина като хранителна добавка формата на таблети.
доц. Юлиан Карабиберов д-р  извадка от книгата"Фитнес"

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1725549697876 Seconds