Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
CLA

CLA не е ново откритие, макар че много списания ще се опитат да ви убедят тъкмо в това. И все пак едно по-задълбочено познание за въздействието на CLA би намерило приложения, които в действителност са нови и впечатляващи. CLA е открита случайно от Майкъл Париза през 1978 г. в университета на Уисконсин по време на експеримент, целящ изолирането на мутагенни образувания в месото по време на готвене.
Въпреки че не е изследвана докрай, в научните среди е широко застъпено становището, че CLA балансира отрицателните ефекти от линолеичната киселина и регулира обмяната на мазнините и протеините при животните. CLA може да бъде описана най-добре като „условие за растеж"

Много научни изследвания показват, че CLA е имуностимулатор и помага в борбата с наднорменото тегло. CLA намалява количеството на мазнините в тялото като същевременно увеличава мускулната тъкан. Освен това CLA има антикарциногенни свойства, понижава нивото на холестерола и риска от атеросклероза. Също така повишава костната маса. Експерименти с животни и изследвания с хора показват, че CLA оказва влияние върху състава на тялото като намалява мастната тъкан и увеличава чистата мускулна маса. Проучвания, засягащи ефектите на CLA върху мастния метаболизъм показват, че CLA възпрепятства натрупването на мазнини в мастните клетки и повишава мастното разграждане в мускулните клетки.
Идеалната дневна доза CLA, когато тя се използва като суплемент за намаляване на теглото, варира от 0.01 до 2% или повече от дневния калориен прием. 1 -3 г на ден ефикасно понижават нивото на мазнини в тялото и увеличават чистата маса.
Най-задълбочените изследвания в България за действието на CLA са на доц. Фани Рибарова кбн.
CLA помага за понижаване на инсулиновата резистентност.
CLA блокира отлагането на мазнините в мастните депа и ги насочва към работещите мускулни клетки, където те се използват като източник на енергия. Установено е, че CLA намалява размера на мастните клетки, но не променя броя им.
Най-богато на CLA е овчето месо -5.6 г/кг мазнина. Ето защо никъде ние не го споменаваме като най-вредното месо, богато на наситени мастни киселини, така, както се описва в почти всички публикации и книги за здравословно хранене.
Отново стигаме до извода, че нищо не е чак толкова вредно или поточно -„във всяко вредно нещо има и полезно"
На второ място по съдържа ние на CLA е говеждото месо - 3.4 г/кг мазнина. CLA се съдържа предимно в хранителни продукти от преживни животни - месо, мляко, сирене, мазнини. Млякото съдържа 5.5 г/кг мазнина. При печене говеждото месо увеличава съдържанието си на CLA - почти 4 пъти. Съдържанието на CLA в растителните храни е малко. При производството на храни също се създават условия за образуване на CLA, резултат от частичното им хидрогениране и термично изомеризиране (Ф. Рибарова, 2001).
Поради това, че животинските храни имат други недостатъци, големият им прием е нежелателен. Редица   фирми предлагат конюгираната линолова селина като хранителна добавка формата на таблети.
доц. Юлиан Карабиберов д-р  извадка от книгата"Фитнес"

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.24031710624695 Seconds