Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
BCAA Amino Powder
BCAA Amino Powder
19.00 BGL
Купи

Тениска Ironfuckers
Тениска Ironfuckers
25.00 BGL
Купи

Неопренов суичър Explode
Неопренов суичър Explode
39.00 BGL
12.00 BGL
Спестявате: 27.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Неопренов суичър Explode
Неопренов суичър Explode
39.00 BGL
12.00 BGL
Спестявате: 27.00 BGL
Купи
Explode Silver Pro 5 кг
Explode Silver Pro 5 кг
278.00 BGL
Купи
Gold Matrix Gainer 5 кг
Gold Matrix Gainer 5 кг
154.00 BGL
Купи
L-carnitine
Историята на L-карнитина започва от 1905 г., когато е извлечен за първи път от мускули. Минават дълги години в изследвания и труд, докато се установи огромната му роля в енергийните процеси в клетките на човешкия организъм. За първи път L-карнитин е синтезиран от италианската фирма „Sigma-Таu", а широкото му разпространение за профилактика и лечение датира от 1982 г.
В тесния смисъл на думата L-карнитинът не е аминокиселина (не се използва като невротрансмитер или пък в протеинния синтез).
Точният термин за него е витаминоподобна киселина - Вт. От химична гледна точка е от същата химична фамилия, както и холинът, и има две стереоизомерни форми (една и съща химична структура, но молекулите на едната форма са огледален образ на другата) - L-карнитин и D-карнитин.
В метаболичните процеси биологично активен е само L-карнитинът, докато D-формата не оказва никакъв ефект. Карнитинът се изхвърля бързо от тялото - полуживотът му е 17 часа, затова постоянно трябва да се подменя. При нормален човек приблизително 75 % от карнитина се получава директно както протеина от храната и останалите 25 % се синтезират от тялото при наличието на необходимите за това витамини и минерали – В1, В6, С и желязо. За синтеза му са необходими също и аминокиселините лизин и метионин. Едно от основните места в тялото, където се синтезира той, са бъбреците и метаболизмът му до голяма степен зависи от функционирането им.
 


Богати източници на L-карнитин и неговите прекурсори са червеното месо и по-конкретно агнешкото и телешкото, млечните продукти и авокадото; зеленчуците и плодовете имат малко или изобщо нямат L-карнитин.
Как действа L-карнитинът?
Вътрешната митохондриална (клетъчна) мембрана е непропусклива за мастните киселини. Преминаването през нея ще стане само ако всяка мастна молекула се свърже с молекула карнитин и така проникнат заедно в митохондриите - клетъчните „пещи". Влезли там, чрез оксидацията мастните киселини се разграждат, освобождавайки енергия. Тогава карнитинът се свързва с токсичните отпадъчни продукти на метаболизма и помага за извеждането им навън от митохондриите, така че ползата от него е двойна - веднъж пренася енергията до пещта и след това изхвърля останалата „пепел". Върховите му стойности в кръвта се получават 3 до 6 ч след приема, така че за да извлечете най-доброто от него, трябва да го вземате 3-4 часа преди натоварване. Тялото се адаптира към увеличения прием на L-карнитин, като увеличава и изхвърлянето му от организма. Затова повечето хора получават най-добри резултати от приема му само в рамките на 2-3 седмици. Практиката сочи, че най-добрият цикъл на прием е „2 седмици със и 2 седмици без".
L-карнитинът е незаменим за растежа и развитието на мускулите, използва се с отлични резултати в случаите на angina pectoris и сърдечна болка (обикновено предизвикана от физически стрес), необходим е при проблеми с дишането (подобрява снабдяването на мускулите с кислород), предотвратява мастните отлагания в сърцето и черния дроб (особено вероятни, ако редовно употребявате алкохолни напитки).
При аеробна тренировка 50 % от използваната енергия идва от мастните клетки. Когато тя е анаеробна, този процент вече е 80. Работещите постоянно мускули добиват енергия изключително от разграждане на мазнините, затова не могат да функционират без карнитин. Той участва и в оксидацията на аминокиселините с разгъната верига (ВСАА) - L-валин, L-левцин, L-изолевцин, пречи на натрупването на коензими, нарушаващи клетъчната мембрана и препятства отлагането на млечната киселина в мускулите. Освен това L-карнитинът увеличава доставката и използването на кислород от мускулите, повишава мускулната сила и скоростта на възбуждане и съкращение на мускулатурата. Комбиниран с протеин, увеличава масата на мускулите, давайки на организма достатъчно енергия, за да не разгражда той протеините, а да ги използва максимално за градивен материал.
Добавки-промоция
Както вече стана въпрос, карнитинът има две форми и някои хранителни добавки са само с L, а някои смес от L и D форми (DL-карнитин). Тъй като е много по-лесен за произвеждане, DL-карнитинът е и много по-евтин, но не е безопасен (може да причини мускулна слабост), затова винаги обръщайте внимание каква точно форма купувате. За неактивно спортуващ човек препоръчителните дози са от 1 до 3-4 г дневно. Дозите за билдери обикновено са от 4-5 до 6-7 г (има случаи до 9 г дневно за 80-килограмов човек). За препоръчване е да започнете от 1 г и да увеличавате бавно, като следите за поносимостта и терапевтичния ефект. Дози над 10 г дневно са опасни и за здравето, и за джоба ви, затова спазвайте указанията на производителя. Карнитинът е доста добре поносим и няма противопоказания, но при дълготрайна употреба на големи дози са възможни гадене, повръщане, стомашни крампи и диария. При приема му е възможна и появата на т. нар. рибен дъх от устата - заради стимулирания от него растеж на микрофлората в стомашния тракт. Този неприятен ефект може да се намали чрез увеличаване на нощната доза и разделяне на другите приеми в рамките на деня, а също и с прием на антибиотици с широко действие.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.33166408538818 Seconds