Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Анализ за мускулите на шията - Trapezius - част ІІ
Стълбести мускули
Освен гръднично-ключично-сисовидния мускул страничната област на шията се състои и поддържа от три стълбести мускула, наречени според местоположението си от предната към задната част на шията, както следва:
Преден стълбест мускул
- Местоположение: Започва от напречните израстъци на втория до петия прешлени, върви надолу и стига до първото ребро.
- Функция: Служи за повдигане на първите ребра и спомага за вдишването. Освен това участва в сгъването и лекото въртене на шията.


Среден стълбест мускул

- Местоположение: Това е най-големият от групата стълбести мускули и почва от първия до седмия шийни прешлени, продължава надолу и странично и стига до първото ребро.
- Функция: Служи за сгъването и въртенето на шията в обратна посока.
Заден стълбест мускул
- Местоположение: Започва от задната област на двата най-долни шийни прешлена и се спуска между средния стълбест мускул и повдигача на лопатката, като стига до второто и третото ребра.
Задни мускули на шията. Шиен мускул
- Местоположение: Този мускул заема най-широка площ в задната област на шията и е разположен по цялото протежение на средната област на гърба. Частта му свързана с главата започва от левия и десен бодилкови израстъци и горната област на гръдния кош и стига до мастоидния израстък.
- Функция: Левият и десен дял на мускула работят в синхрон и служат за разгъване на шията.
Мускулна група на главата, гръдния кош и шията
- Местоположение: Започват от напречния израстък на гръдния и седмия шиен прешлен и стигат до бодилковия израстък на втория шиен прешлен, до четвъртия гръден прешлен и тилната кост. Наименованията им говорят за тяхното местоположение, като под гръден кош се разбира областта, разположена под ребрата.
- Функция: Тези мускули служат за разгъване на гръбначния стълб и главата и за тяхното въртене.
Мускулна група на главата и шията
- Местоположение: Тези два мускулни групи започват от бодилковите израстъци на горните гръдни и седмия шиен прешлен и от тилната връзка. Те стигат до тилната кост и мастоидния израстък на слепоочната кост и напречния израстък на трите горни шийни прешлена.
- Функция: Те работят синхронизирано, разгъват главата и шията, а когато действат поотделно отвеждат и въртят главата по посока на местоположението си.
Повдигани, които действат на главата и шията. Дълги мускули на гърдите, шията и главата
- Местоположение: Дългият мускул, който е част мускулната група повдигани, започва от напречния издатък от долните шийни прешлени и стига до напречния издатък на по-горните прешлени. Мускулите от тази група започва от напречните издатъци на поясните, гръдните и долните шийни прешлени и стигат до напречените израстъци на съответните прешлени над тях като ги свързват, и мастоидния израстък на темпоралната кост на главата.
- Функция: Служат за навеждане на шията от една на друга страна, когато действат самостоятелно, а когато работят в синхрон, служат за разгъване на шията.
Спинални мускули на гърдите и шията
- Местоположение: Започват от бодилковия израстък горните поясни и долните гръдни прешлени и седмия шиен прешлен и стигат до бодилковия израстък на горните гръдни и шийни прешлени.
Трябва да подчертаем, че всички мускули, свързани с гръбначния стълб, служат за разгъването му, а когато действат само от едната му страна, служат за отвеждане от гръбначния стълб. Освен това участват и във въртенето на гръбначния стълб.
Предна област на шията
Предната област на шията обхваща гърлото и служи за движението на устата и челюстите, при дъвченето и гълтането. Тя допринася за добрия вид на предния дял на шията, но и за цялостните й дебелина и тонус. Тук ще анализираме обаче само страничните и задните области.

Анализ за мускулите на шията  - Trapezius - част І
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14703893661499 Seconds