Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Creatine Monohydrate Pure 500gr
Creatine Monohydrate Pure 500gr
26.00 BGL
Купи

Explode Liquid L-carnitine 500ml
Explode Liquid L-carnitine 500ml
27.00 BGL
Купи

Reproduct Factors +
Reproduct Factors +
38.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Explode Amino Liquid 500мл
Explode Amino Liquid 500мл
27.00 BGL
Купи
Creatine Monohydrate Pure
Creatine Monohydrate Pure
11.00 BGL
Купи
Explode Мъжки потник
Explode Мъжки потник
15.00 BGL
Купи
Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Анализ за мускулите на шията - Trapezius - част ІІ
Стълбести мускули
Освен гръднично-ключично-сисовидния мускул страничната област на шията се състои и поддържа от три стълбести мускула, наречени според местоположението си от предната към задната част на шията, както следва:
Преден стълбест мускул
- Местоположение: Започва от напречните израстъци на втория до петия прешлени, върви надолу и стига до първото ребро.
- Функция: Служи за повдигане на първите ребра и спомага за вдишването. Освен това участва в сгъването и лекото въртене на шията.


Среден стълбест мускул

- Местоположение: Това е най-големият от групата стълбести мускули и почва от първия до седмия шийни прешлени, продължава надолу и странично и стига до първото ребро.
- Функция: Служи за сгъването и въртенето на шията в обратна посока.
Заден стълбест мускул
- Местоположение: Започва от задната област на двата най-долни шийни прешлена и се спуска между средния стълбест мускул и повдигача на лопатката, като стига до второто и третото ребра.
Задни мускули на шията. Шиен мускул
- Местоположение: Този мускул заема най-широка площ в задната област на шията и е разположен по цялото протежение на средната област на гърба. Частта му свързана с главата започва от левия и десен бодилкови израстъци и горната област на гръдния кош и стига до мастоидния израстък.
- Функция: Левият и десен дял на мускула работят в синхрон и служат за разгъване на шията.
Мускулна група на главата, гръдния кош и шията
- Местоположение: Започват от напречния израстък на гръдния и седмия шиен прешлен и стигат до бодилковия израстък на втория шиен прешлен, до четвъртия гръден прешлен и тилната кост. Наименованията им говорят за тяхното местоположение, като под гръден кош се разбира областта, разположена под ребрата.
- Функция: Тези мускули служат за разгъване на гръбначния стълб и главата и за тяхното въртене.
Мускулна група на главата и шията
- Местоположение: Тези два мускулни групи започват от бодилковите израстъци на горните гръдни и седмия шиен прешлен и от тилната връзка. Те стигат до тилната кост и мастоидния израстък на слепоочната кост и напречния израстък на трите горни шийни прешлена.
- Функция: Те работят синхронизирано, разгъват главата и шията, а когато действат поотделно отвеждат и въртят главата по посока на местоположението си.
Повдигани, които действат на главата и шията. Дълги мускули на гърдите, шията и главата
- Местоположение: Дългият мускул, който е част мускулната група повдигани, започва от напречния издатък от долните шийни прешлени и стига до напречния издатък на по-горните прешлени. Мускулите от тази група започва от напречните издатъци на поясните, гръдните и долните шийни прешлени и стигат до напречените израстъци на съответните прешлени над тях като ги свързват, и мастоидния израстък на темпоралната кост на главата.
- Функция: Служат за навеждане на шията от една на друга страна, когато действат самостоятелно, а когато работят в синхрон, служат за разгъване на шията.
Спинални мускули на гърдите и шията
- Местоположение: Започват от бодилковия израстък горните поясни и долните гръдни прешлени и седмия шиен прешлен и стигат до бодилковия израстък на горните гръдни и шийни прешлени.
Трябва да подчертаем, че всички мускули, свързани с гръбначния стълб, служат за разгъването му, а когато действат само от едната му страна, служат за отвеждане от гръбначния стълб. Освен това участват и във въртенето на гръбначния стълб.
Предна област на шията
Предната област на шията обхваща гърлото и служи за движението на устата и челюстите, при дъвченето и гълтането. Тя допринася за добрия вид на предния дял на шията, но и за цялостните й дебелина и тонус. Тук ще анализираме обаче само страничните и задните области.

Анализ за мускулите на шията  - Trapezius - част І
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.12051200866699 Seconds