Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Rhodosorb-h Capsules
Rhodosorb-h Capsules
49.60 BGL
Купи

Мъжки потник Explode
Мъжки потник Explode
15.00 BGL
Купи

Rhodosorb-FARER 100 gr.
Rhodosorb-FARER 100 gr.
3.60 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Тениска Ironfuckers
Тениска Ironfuckers
25.00 BGL
Купи
Body Fibro Fuel
Body Fibro Fuel
29.00 BGL
Купи
Блуза Explode
Блуза Explode
26.00 BGL
Купи
Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Анализ на мускулите на шията - Trapezius
„Ей, вратът ти е като на пиле!" Думите пронизват въздуха, а той се обръща и се хили тъпо. Останалите от отбора, включително и аз, трепваме обидено. Що за израз „врат като на пиле"! Как може да лепнеш на някого такова нещо. Когато видим някой хилав човек обаче, спокойно можем да кажем, че вратът му е като на пиле. Тази фраза говори за физическа слабост. И обратно, хората с добре развита мускулеста шия излъчват сила. Това се отнася дори и за дамите - като кажем „кльощава" и „хърба", веднага си представяме някоя недохранена и слабосилна мацка. Да бъдеш здрав и в добра форма означава също да имаш и добре развита мускулатура на шията.
В тренировката със съпротивление, една от областите на човешкото тяло, на които се обръща най-малко внимание е шията. Това се дължи на дълбокото неразбиране, колко важна е тя и как подценяването й може да обрече на провал цялостната ни физическа подготовка.
Преди да анализираме упражненията за шийните мускули, трябва да подчертаем колко внимателно трябва да се отнасяме към тях. Травмите, получени в шията никога не са леки, а са най-опасните от получените, в която и да е друга част на тялото. Те могат да застрашат не само качеството ни на живот, а и самия ни живот. Ако сте страдали някога макар и от леко схващане на врата, знаете как то е влияло на цялото ви физическо състояние.
Тренировката за шията няма за цел само подобряване на естетическия ви вид (да не ви казват че имате врат като на пиле) и развиване на хармонична физика, но осигурява база и за цялостната ви спортна подготовка с по-малко опасности от травми. Задължително е всеки спортуващ да се запознае изцяло с анатомичната структура на шията и шийния дял на гръбначния стълб, за да се предпази от нежелани последствия. Ужасно е да се увредиш за цял живот само поради това че знанията ти не са били достатъчни.


Мускули на шията
Местоположение на мускулите на шията и главата
Мускулите на шията и главата участват в много движения
Много от мускулите на шията и главата изпълняват строго определени движенията на човешкото тяло. Те участват в лицевите гримаси, движението па очите и устата. Също така чрез тях се движат и челюстите, когато захапваме и дъвчем храната си. Друга мускулна група движи езика, а трета главата. В нашия анализ ще се спрем по-конкретно на последната група мускули.
Две основни мускулни групи
Двете основни мускулни групи, които образуват областта на шията, се наричат дълбоки шийни мускули и повърхностни шийни мускули. Повърхностните са закрепени до горната част на гръдната фасция, а дълбоките започват от задната и предната област на гръбначния стълб. Мускулите, които задействат главата, спомагат за нейното въртене, сгъване и разгъване, както и за свръх разгъването. Тук ще разгледаме именно тях и ще споменем също действието на мускулите на по-ниската област на гръбначния стълб, без да се спираме подробно на тях, тъй като те не са пряко свързани с движенията на шията и главата.
Ще обсъдим действието на основните мускули на шията и главата в раздела за анализа на движенията. Там няма да говорим за подпомагащите ги мускули, а само ще ги споменем, за да подчертаем как цялата мускулатура е взаимно свързана и това трябва да се вземе под внимание, за да се избегнат травмите. Трябва да обръщаме внимание и на това, от къде започва и къде свършва даден мускул на шията и главата. Ще видим, че много от тях са свързани с гръбначния стълб, което означава, че всяка травма на шията води и до увреждане на гръбнака. Именно за това тази област се счита за крайно рискова. И така трябва да сме сигурни, че познаваме добре опасностите от тренировката за мускулите на шията, защото и най-малката грешка може да причини парализа и дори смърт.
Повърхностни мускули: мускули, свързани с гръдния кош, странични шнйни мускули, гръднично-ключично-сисовидния мускул
Местоположение: Гръднично-ключично-сисовидният мускул е може би най-изпъкналият от основната мускулна група на шията. Доброто му развитие води до това видимите му очертания, подобни на въже в задната област на шията. Започва от две начални точки - гръдната кост и ключицата и по-специално от нейната средна част. Той стига до мастоидния израстък на слепоочната кост, която е разположена в основата на черепа и образува малко ръбче зад ушите.
- Функция: Гръднично-ключично-сисовидният мускул отвежда главата и шията, върти главата в обратна посока, повдига брадичката, гръдната кост, а също и ребрата.

Анализ за мускулите на шията  - Trapezius - част ІІ
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13591289520264 Seconds