Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Анализ на мускулите на шията - Trapezius
„Ей, вратът ти е като на пиле!" Думите пронизват въздуха, а той се обръща и се хили тъпо. Останалите от отбора, включително и аз, трепваме обидено. Що за израз „врат като на пиле"! Как може да лепнеш на някого такова нещо. Когато видим някой хилав човек обаче, спокойно можем да кажем, че вратът му е като на пиле. Тази фраза говори за физическа слабост. И обратно, хората с добре развита мускулеста шия излъчват сила. Това се отнася дори и за дамите - като кажем „кльощава" и „хърба", веднага си представяме някоя недохранена и слабосилна мацка. Да бъдеш здрав и в добра форма означава също да имаш и добре развита мускулатура на шията.
В тренировката със съпротивление, една от областите на човешкото тяло, на които се обръща най-малко внимание е шията. Това се дължи на дълбокото неразбиране, колко важна е тя и как подценяването й може да обрече на провал цялостната ни физическа подготовка.
Преди да анализираме упражненията за шийните мускули, трябва да подчертаем колко внимателно трябва да се отнасяме към тях. Травмите, получени в шията никога не са леки, а са най-опасните от получените, в която и да е друга част на тялото. Те могат да застрашат не само качеството ни на живот, а и самия ни живот. Ако сте страдали някога макар и от леко схващане на врата, знаете как то е влияло на цялото ви физическо състояние.
Тренировката за шията няма за цел само подобряване на естетическия ви вид (да не ви казват че имате врат като на пиле) и развиване на хармонична физика, но осигурява база и за цялостната ви спортна подготовка с по-малко опасности от травми. Задължително е всеки спортуващ да се запознае изцяло с анатомичната структура на шията и шийния дял на гръбначния стълб, за да се предпази от нежелани последствия. Ужасно е да се увредиш за цял живот само поради това че знанията ти не са били достатъчни.


Мускули на шията
Местоположение на мускулите на шията и главата
Мускулите на шията и главата участват в много движения
Много от мускулите на шията и главата изпълняват строго определени движенията на човешкото тяло. Те участват в лицевите гримаси, движението па очите и устата. Също така чрез тях се движат и челюстите, когато захапваме и дъвчем храната си. Друга мускулна група движи езика, а трета главата. В нашия анализ ще се спрем по-конкретно на последната група мускули.
Две основни мускулни групи
Двете основни мускулни групи, които образуват областта на шията, се наричат дълбоки шийни мускули и повърхностни шийни мускули. Повърхностните са закрепени до горната част на гръдната фасция, а дълбоките започват от задната и предната област на гръбначния стълб. Мускулите, които задействат главата, спомагат за нейното въртене, сгъване и разгъване, както и за свръх разгъването. Тук ще разгледаме именно тях и ще споменем също действието на мускулите на по-ниската област на гръбначния стълб, без да се спираме подробно на тях, тъй като те не са пряко свързани с движенията на шията и главата.
Ще обсъдим действието на основните мускули на шията и главата в раздела за анализа на движенията. Там няма да говорим за подпомагащите ги мускули, а само ще ги споменем, за да подчертаем как цялата мускулатура е взаимно свързана и това трябва да се вземе под внимание, за да се избегнат травмите. Трябва да обръщаме внимание и на това, от къде започва и къде свършва даден мускул на шията и главата. Ще видим, че много от тях са свързани с гръбначния стълб, което означава, че всяка травма на шията води и до увреждане на гръбнака. Именно за това тази област се счита за крайно рискова. И така трябва да сме сигурни, че познаваме добре опасностите от тренировката за мускулите на шията, защото и най-малката грешка може да причини парализа и дори смърт.
Повърхностни мускули: мускули, свързани с гръдния кош, странични шнйни мускули, гръднично-ключично-сисовидния мускул
Местоположение: Гръднично-ключично-сисовидният мускул е може би най-изпъкналият от основната мускулна група на шията. Доброто му развитие води до това видимите му очертания, подобни на въже в задната област на шията. Започва от две начални точки - гръдната кост и ключицата и по-специално от нейната средна част. Той стига до мастоидния израстък на слепоочната кост, която е разположена в основата на черепа и образува малко ръбче зад ушите.
- Функция: Гръднично-ключично-сисовидният мускул отвежда главата и шията, върти главата в обратна посока, повдига брадичката, гръдната кост, а също и ребрата.

Анализ за мускулите на шията  - Trapezius - част ІІ
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16831493377686 Seconds