Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Анализ на упражнения за мускулите на раменния пояс - Deltoids
Трябва да подчертаем, че когато се налага раменете да извършат някакво действие, в него се включват и няколко от околните мускулни групи. При пресите участва горния дял на трапецовидния мускул, подпомогнат значително от големия и малък ромбоидни мускули. Освен това в движението се включва и друга група, наречена мускули на раменния пояс, а също и гръдните мускули.
Големият гръден мускул и донякъде малкият гръден мускул също участват в движението. Едно от най-важните изисквания за правилна методика е да изключим от движение тези гръдни мускули по време на упражненията с преси.
При пресите участват също и триглавият раменен мускул, а при избутванията мишничният бицепс, мишничният мускул и мишнично-лъчевият мускул. Освен това, в избутването нагоре и в пресите участват и сгъвачите и разгъвачите на предмишницата. Тук ще се спрем и на действието на подпомагащите мускули.Раменната става е многофункционална
Раменната става може да извършва няколко движения, включващи медиално и латерално сгъване и разгъване, ротация и отвеждане на ръката от рамото под различен ъгъл и в различна равнина. Предната област извършва сгъването (движи раменната кост напред), а медиалната ротация движи ръката напреко па тялото. Задната област на делтовидния мускул извършва разгъването, като движи раменната кост назад. Медиалната област извършва отвеждането на раменната кост встрани от тялото.

Раменната става е изключително нестабилна
Раменната става може да извършва най-различни движения, но понякога тя може да се увреди. Когато изпълняваме най-различни движения, стабилността на ставата намалява и поради това тя се оказва една от най-уязвимите области на човешкото тяло.
Недостатъчната стабилност на раменната става се дължи на факта, че делтовидният мускул е сравнително слаб. Смята се, че той има значителна мощ и експлозивна сила, но в действителност е точно обратното. Неразумно подбраните тежести често водят до задействане на околните мускулни групи, както споменахме по-горе, а не акцентират върху делтовидния мускул. При прекомерно голям товар, той оставя времето да се понесе от опорните връзки и сухожилия. Много от движенията на рамото водят до прекалено разтягане на връзките и сухожилията, което е крайно неблагоприятно положение при голямо натоварване. То може да причини травми в раменните връзки и сухожилия, често срещани в тренировката със съпротивление.

Изисква се внимание, за да се предотвратя травмите
Анатомията на раменната става е естествена даденост. Може обаче да избегнем опасностите, свързани с нейното увреждане. Преди всичко трябва да осъзнаваме големите опасности, които крие тренирането на рамената. По-нататък ще ви запознаем с ефективната и безопасна техника на изпълнение. Необходимо е да следим дали тя се спазва. Движенията с бавни мускулни съкращения са от огромно значение за избягване риска от травми. Освен това трябва разумно да подбираме тежестта. Като начало избягвайте допълнителните повторения и дори не се насилвайте да изпълните предварително определен брой повторения. Много спортисти са свършвали на хирургическата маса, опитвайки се насила да направят последното повторение. Тренировката за рамената се различава от тренировката за която и да е друга част на  тялото и трябва да сме изключително внимателни, за да не се излагаме на рисковете, които деликатната структура на тази става, слабите възможности ма съответните мускули и разтегнатото положение на връзките и сухожилията могат да предизвикат.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1186158657074 Seconds