Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Анатомия и кинезиология на набирането - Latissimus

Всички варианти на набирането и придърпването на скрипец са описани като съответни движения в раменната и лакътната стави. Нека да видим кои са главните участващи мускули и как да приложим тази информация в залата.
Широк гръбен мускул (Латисимус дорзи)
Това е главният мускул, работещ по време на набиране и придърпване на скрипец. Функцията на латисимуса се състои в това да придвижи раменната кост назад (екстензия) и към тялото (аддукция). Ако изпълнявате упражненията с относително тесен хват (на ширината на раменете или по-тесен), раменната кост ще изпълнява повече екстензия, отколкото аддукция. Обратно, ако упражненията се изпълняват с широк хват - по-широк от ширината на раменете, раменната кост ще е я подложена повече на аддукция, отколкото на екстензия. Кое е по-добро за развитието на голям  и плътен латисимус? С една дума - и двете. Различният хват има значение и при мускулите задействащи лакътната става, както ще видим по-долу.

Ако правите набирането или придърпване на скрипец на лост, до каква степен латисимусът може да отведе рамото, е ограничено от лоста. Точно, за да можете максимално да използвате латисимуса, лостовете за придърпване на скрипец са извити в двата края.
Мускули на раменната става
Терес майор, субскапуларис и коракобрахиалис са трите главни мускула на раменната става, работещи при набиране и придърпване на скрипец. Терес майор е плосък четириъгълен мускул, който оформя възходяща овална и окръглена област навън от лопатката. Подобно на латисимуса, терес майор разгъва и привежда (екстензия и аддукция) в раменната става. Субскапуларис е плътен, триъгълен мускул, който лежи на вътрешната повърхност на лопатката. Този ротатор помага при аддукцията на останалите три ротатора- супраспинатус, инфраспинатус и терес минор да играят ролята на стабилизатори.
Коракобрахиалис е дълъг, тесен мускул, който може да се види, когато е добре развит, близо до подмишничната ямка при позата преден двоен бицепс. Помага също в аддукцията на раменната кост.
Мускули къпя лакътната става
Брахиалис, бицепс брахии и брохиорадиалис са трите главни мускула, работещи в лакътната става по време на набиране. Плоският брахиалис е главният флексор на предмишницата и лежи под бицепса. За разлика от бицепса, брахиалис сгъва предмишницата при всички положения. Бицепс брахии има две глави, които се съединяват в общо сухожилие в средата на раменната кост. Бицепсът се контрахира слабо, когато правите набиране или придърпване на скрипец в надхват на лоста. Неговата контракция се увеличава при подхват. Брахиорадиалис се намира в лицевата странична част на предмишницата. Сгъва предмишницата и работи най - добре при набиране или придърпване на скрипец, когато дланите са обърнати една към друга (успореден хват).

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.23131394386292 Seconds