Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Регенериращ гел Мукофикс
Регенериращ гел Мукофикс
12.00 BGL
Купи

Мъжки потник Explode
Мъжки потник Explode
15.00 BGL
Купи

Explode Mass Gainer 5 kg
Explode Mass Gainer 5 kg
115.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Body Fibro Fuel
Body Fibro Fuel
29.00 BGL
Купи
Creatine Monohydrate Pure 500gr
Creatine Monohydrate Pure 500gr
26.00 BGL
Купи
Сълзи от охлюв
Сълзи от охлюв
5.90 BGL
Купи
Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Анатомия и кинезиология на набирането - Latissimus

Всички варианти на набирането и придърпването на скрипец са описани като съответни движения в раменната и лакътната стави. Нека да видим кои са главните участващи мускули и как да приложим тази информация в залата.
Широк гръбен мускул (Латисимус дорзи)
Това е главният мускул, работещ по време на набиране и придърпване на скрипец. Функцията на латисимуса се състои в това да придвижи раменната кост назад (екстензия) и към тялото (аддукция). Ако изпълнявате упражненията с относително тесен хват (на ширината на раменете или по-тесен), раменната кост ще изпълнява повече екстензия, отколкото аддукция. Обратно, ако упражненията се изпълняват с широк хват - по-широк от ширината на раменете, раменната кост ще е я подложена повече на аддукция, отколкото на екстензия. Кое е по-добро за развитието на голям  и плътен латисимус? С една дума - и двете. Различният хват има значение и при мускулите задействащи лакътната става, както ще видим по-долу.

Ако правите набирането или придърпване на скрипец на лост, до каква степен латисимусът може да отведе рамото, е ограничено от лоста. Точно, за да можете максимално да използвате латисимуса, лостовете за придърпване на скрипец са извити в двата края.
Мускули на раменната става
Терес майор, субскапуларис и коракобрахиалис са трите главни мускула на раменната става, работещи при набиране и придърпване на скрипец. Терес майор е плосък четириъгълен мускул, който оформя възходяща овална и окръглена област навън от лопатката. Подобно на латисимуса, терес майор разгъва и привежда (екстензия и аддукция) в раменната става. Субскапуларис е плътен, триъгълен мускул, който лежи на вътрешната повърхност на лопатката. Този ротатор помага при аддукцията на останалите три ротатора- супраспинатус, инфраспинатус и терес минор да играят ролята на стабилизатори.
Коракобрахиалис е дълъг, тесен мускул, който може да се види, когато е добре развит, близо до подмишничната ямка при позата преден двоен бицепс. Помага също в аддукцията на раменната кост.
Мускули къпя лакътната става
Брахиалис, бицепс брахии и брохиорадиалис са трите главни мускула, работещи в лакътната става по време на набиране. Плоският брахиалис е главният флексор на предмишницата и лежи под бицепса. За разлика от бицепса, брахиалис сгъва предмишницата при всички положения. Бицепс брахии има две глави, които се съединяват в общо сухожилие в средата на раменната кост. Бицепсът се контрахира слабо, когато правите набиране или придърпване на скрипец в надхват на лоста. Неговата контракция се увеличава при подхват. Брахиорадиалис се намира в лицевата странична част на предмишницата. Сгъва предмишницата и работи най - добре при набиране или придърпване на скрипец, когато дланите са обърнати една към друга (успореден хват).

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.11290502548218 Seconds