Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Бенч Прес на машина - Chest
Съществуват няколко вида машини за бенч преси и те могат да са от голяма полза при изпълнението на това упражнение, тъй като дават възможност да се акцентира по различен начин върху мускулите, благодарение на принципите на изокинетичпата контракция. Препоръчваме да редувате работата със свободни тежести и на машина, тъй като работата предимно със свободна тежест може да намали цялостния растеж и развитие поради намалената на хипертрофия на мускулните влакна, присъща на тренировката с изотонични контракции.
На бенч машината рискът от травми е по-малък
Освен че осигурява специфично въздействие върху мускулните влакна, което води до засилено оформяне и подчертаване на контурите на мускула, машината дава възможност и за по-безопасно изпълнение. Рискът да бъдеш притиснат или ударен от щангата е сведен до минимум, тъй като има предпазна ръчка за свободно движение на тялото.

Преси на вертикална бенч машина
Вертикалната или така наречена бенч машина за седеж дава възможност да се изпълнява упражнение за придвижване на маса, уникално поради това, че съпротивлението и движението не се преместват в една и съща посока в хоризонталната равнина. Съпротивлението (установката с дискове) се движи вертикално, а движението се извършва хоризонтално. Ефектът върху гръдните мускули е по-различен от този при обикновените бенч преси, където съпротивлението и движението са в една и съща посока. При използване на вертикална машина рисковете, предизвикани от избутването на тежестта нагоре срещу силата на гравитацията над тялото, отпадат.

Машина за бенч преси с наклон

Ползата от този вид машина се състои предимно в това, че не е необходимс да се балансира с щангата над глава, което крие големи опасности от травми. Освен това фиксираното положение дава възможност за възбуждане на максимален брой влакна и за безопасно изпълнение на движението. Изокенетичата контракция дава възможност за такъв вариант на мускулни съкратения при пресата с наклон, че да се осигури допълнителен растеж и развитие.

machine bench press

Машина за бенч преси с обратен наклон

Вече споменатите предимства на машините за бенч преси стават още по-ясни при изпълнение на машина за преса с обратен наклон.Друго предимство при тях е, че ъгьлът на съпротивлението се променя първо навън, после нагоре,а най-накрая назад. Това упражнение стимулира действието на двете глави на големия гръден мускул и включва в движението и малкия гръден мускул, като по този начин се повишава потенциалът за растеж и развитие.Повишена безопасност
При работата на машина на бенч преси съществуват редица фактори за безопасност, които са от още по-голямо значение при изпълнението на преси с обратен наклон. Отпадането на необходимостта да се балансира щангата премахва риска от това тя да се стовари върху лицето ви или да се отблъсне от ребрата в края на ексцентричната контракция. Опасността да се изнесе щангата твърде много назад в края на концентричната фаза също отпада, поради това че ъгьлът на изпълнение е фиксиран.
Трябва обаче да подчертаем, че макар пресите на машина да са по безопасни  от обикновените преси със свободна тежест, все пак могат да се получат травми, ако упражнението не се изпълнява правилно. Задължително е бодибилдърът да подбира разумно тежестта и да съсредоточи изцяло вниманието си, за да постигне безопасно и ефективно изпълнение на тази много полезна машина.

В основата си правилното изпълнение на пресмашина е както при обикновените упражнения бенч преса със свободни тежести, с изключение на описаните по-горе особености.


1.    Ивършвайте движения с бавни контракции.
2.    Поддьржайте лактите разтворени.
3.    Акцентирайте върху гръдните мускули, а не върху предмишницата.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16021394729614 Seconds