Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:



Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход





Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Бицепс - Biceps
Бицепс на мишницата
Когато говорим за предната област на мишницата, почти винаги имаме предвид бицепса. Той е най-видимият мускул в тази област и носи името си от това че се състои от две части - глави. Те са дълга и къса. Спортистите с добре развита мускулатура имат ясно изразени бицепси с видима разделителна граница между двете глави. Бицепсът покрива мишничния мускул и не е закрепен за раменната кост, а за лопатката.



Дълга глава на бицепса
   Местоположение: Дългата глава на бицепса е разположена в страничната (външна) страна на мишницата, а сухожилието й (бицепсното сухожилие) преминава пад рамото и стига до грапавината на лопатката над ставната ямка на лопатката. Често, когато някой страда от извадено (дислоцирано) рамо, всъщност страда от скъсване на бицепсното сухожилие, поради това че дългата глава на бицепса минава над главата на раменната кост в раменната става. Дългата глава се свързва с късата и заедно с нея образува едно общо сухожилие, което стига до грапавина на лъчевата кост, разположена близо до лакътя, от страната на палеца, в предната област на предмишницата. Дългата глава не съдържа по-голяма мускулна маса от късата, но се нарича така заради това че по-голяма част от нея е закрепена върху сухожилието.
   Функция: Дългата глава на бицепса служи за сгъването на лакътната и раменната става. Участва също и в завъртането навън на предмишницата.

Къса глава па бицепса
   Местоположение: Късата глава на бицепса е разположена в средната (вътрешна) страна на мишницата и започва от клюновидния израстък на горната предна област на лопатката. Тя не преминава над раменната става. Късата глава се разглежда като по-малка, но всъщност има по-голямо мускулно коремче от дългата глава. Както вече споменахме, заедно с нея образува общо сухожилие, което достига до лъчевата кост на предмишницата.
   Функция: Късата глава на бицепса участва в сгъването на лакътя и тъй като стига близо до рамото, служи за сгъвач на ръката от раменната става и за завъртането навън на предмишницата.

Мишничен мускул
Освен бицепса, в предната област на мишницата е разположен и често пренебрегвания мишничен мускул. Много пъти се греши и се смята, че неговата роля е да подпомага бицепса при сгъването на лакътя, и че служи като “работен добитък” в това действие.
   Местоположение: Мишничният мускул започва от по-долната област на раменната кост малко под мястото, където делтовидният мускул се залавя за нея. Стига до грапавината на лакътната става и предната област на клюновидния израстък на лакътя в горната част на предмишницата.
   Функция: Мишничният мускул служи за сгъване на лакътната, но не и на раменната става, защото започва от средата на раменната кост, а не от главата й. Той не участва в завъртането навън на предмишницата.

Мишнично-лъчев мускул
Мишнично-лъчевият мускул е също ясно изразен мускул и се счита за предмишичен от анатомична гледна точка, тъй като е разположен в горната част на предмишницата близо до лакътя и стига до областта малко над него. Той образува солидна маса около лакътната става и служи за цялостното очертаване и дълбочина на мускулатурата на ръката (особено когато е сгъната) и още по-явно се активира по време на сгъването на лакътя. Включваме го при анализа на упражненията за мишницата. Различните варианти на движенията със сгъвания могат да бъдат по-добре обяснени чрез анализиране на действието на мишнично-лъчевия мускул, тъй като това ни дава възможност да се спрем на специфичното въздействие на всеки от тях.
Трябва да подчертаем, че макар сгъването на лакътя да акцентира върху мускулите на предната мишница, то включва и мускулите на предмишницата и по-точно нейните сгъвачи. Сгъвачите и разгъвачите на предмишницата ще бъдат описани подробно в раздела за тренировка за предмишницата.
   Местоположение: Мишнично-лъчевият мускул започва от страничния ръб на долната третина на мишничната кост и се залавя за шиловидния израстък на страничната предна страна на лъчевата кост в предмишницата. Той изпълва долната част на предната област на мишницата малко под бицепса и оформя големината и дебелината на предната област на предмишницата над лакътната става.
   Функция: Този мускул се активира по време на надхвата под ъгъл и отчасти при надхвата. Интересното е, че той допринася за повишаване на скоростта на мускулното съкращаване по време на сгъването на лакътя.
Трябва да споменем, че имай четвърти мускул (клюно-мишничен мускул), разположен в предната страна на мишницата, но той не участва в сгъването на лакътя, а по-скоро на рамото, и се активира при движенията, предназначени за тренировката на гръдните мускули.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16692399978638 Seconds