Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Гребане с кабели от стоеж - Upper Back
Гребането с кабели от стоеж е едно от най-често пренебрегваните упражнения от целия комплекс за работа със съпротивления. Това е жалко, тъй като уникалният наклон и усилия, които той осигурява, дават огромни възможности за най-различно въздействие върху мускулите на гърба.
Това упражнение може да се изпълнява с различни хватове - подхват, надхват, и надхват под ъгъл. Всеки от тях акцентира върху определена област на гърба, както е посочено в по-горния раздел. Подчертаваме, че могат да се изпълняват упражнения и с една ръка от стоеж и седеж, макар че тук не се спираме на тях.
Поясната област е силно уязвима
Съществува по-голям риск от получаване на травми в поясната област, отколкото при гребането със свободна тежест, поради това че съпротивлението е под равнината на въздействие и е насочено не по посока на движение на тялото, а встрани т.е. към гърба.
 
 
 
Правилната стойка е от огромно значение
Абсолютно задължително е спортистът да поддържа правилната стойка през цялото време, за да избегне опасността от травми. Препоръчваме да сгънете малко повече тазобедрените и коленни стави, за да противодействате на силите, насочени към поясната област. Краката трябва да са стъпили здраво на пода, а тежестта да е насочена върху средната и задна област на ходилата. Така се избягва естествената склонност да се наведете напред, за да поемете силата насочена към пръстите на краката. Ако оставите пръстите на краката да поемат натоварването, съществува опасност от изгърбване и излагане на поясната област на риск.
Тенденцията към залюляване е по-голяма
Трябва да отбележим, че е необходимо да избягваме залюляването назад на пети. То не само излага на риск поясната област, но може да причини травми в колената в резултат от свръх разтягането на коленните стави. Главата трябва да е изправена, а гърбът надолу изпънат без да се извива.
Рисковете, свързани с различните хватове
Съществува силна тенденция към залюляване на тялото при изпълнение на това упражнение с надхват под ъгъл поради липсата на стабилност, която съществува при надхвата. Подхватът може да предизвика по-голямо напрежение в областта на предните делтовидни мускули поради ограничената амплитуда на движението. При него се упражнява по-малка сила и по-голям натиск върху поясната област, за да се създаде необходимата опора за изпълнението на вдигането.
Изпълнение
1. Заемете правилното изходно положение със стегнат и изпънат гръб, вдигната глава и сгъване в тазобедрените и коленни стави.
2. С надхват, подхват или с надхват под ъгъл върху лоста или ръчката, разгънете ръцете напред и започнете концентричната фаза на движението, издърпвайки с гръбните мускули. Ръцете служат само за връзка между съпротивлението и задните мускули и трябвала ги включвате в движението колкото може по-малко.
Забележка: Надхватът се използва с естествено положение на ръцете (мишницата и предмишницата са под прав ъгъл в крайното положение на концентричната фаза). Подхватът изисква ръцете да са на разстояние една от друга на ширината на рамената за постигане на пълна амплитуда на движението.
3. Използвайте лактите като водещи   в движението и помпайте с ръцете по време на концентричната фаза. Трябва да избягвате разгъването на ръцете встрани от тялото. Съсредоточете се изцяло върху изнасянето на лактите назад покрай тялото, за да не допуснете нежеланото пасивно сгъване в лакътната става, което насочва движението към сгъвачите на ръцете, а не към гръбните мускули.
4. Завършете концентричната фаза, издърпвайки лактите назад успоредно на тялото и леко нагоре, за да се получи пълна амплитуда на движението и да се активират ефективно мускулите на гърба .
5. Задръжте в крайната точка на концентричната фаза и бавно разгънете ръцете навън до изходното положение, ако поддържате правилната стойка. Трябва да внимавате и да не се залюлявате или да отскачате по време на завършването на ексцентричната контракция.
Важно
1. Подбирайте разумно тежестта за това упражнение, тъй като съпротивлението действа допълнително натоварва поясната област.
2. Поддържайте правилната форма през цялото движение и в концентричната и ексцентричната фаза, за да намалите опасността от травми в поясната област и в рамената.
3. Не вдигайте главата докато издърпвате и не я навеждайте, когато се връщате в изходното положение.
4. Лактите трябва да са водещи и да извършват помпащи движения.
5. Те трябва да са плътно до тялото и да не се разтварят при издърпването.
 
 

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14519810676575 Seconds