Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Извиване от кръста – II част - Abdominal
Рисковете, свързани с изправения стоеж
А. Положение седеж
Широко разпространено е становището, че извиванията се изпълняват по-безопасно от седеж отколкото от стоеж. Основанията за това са свързани с по-голямата основа на опората. Допълнителната опора се осигурява от таза. Смята се, че щом служи за опора, той е изключен от извиването. Тазът обаче не трябва да се изключва от движението, а да играе опорна роля. Така вариантът от седеж е по-рисков от обикновения  вариант от стоеж по отношение на защитата на прешлените от страна на таза.
Без опорната сила на таза, товарът се поема от гръбнака и така дисковете на прешлените се натоварват извънредно много. При извиването способността на дисковете да противодействат на силите на натоварването върху гръбначния стьлб значително намаляват. Често натискът върху тях е толкова голям, че те могат да излязат от нормалното си положение между прешлените и да се стигне до така нареченото "смъкване" на диска. Ако не се оправим, чрез изпълнение на движението от стоеж или от пълното му преустановяване, нещата могат да се влошат дотам, че дисковете да се измъкнат изцяло и да се получи дискова херния.
Б. Положение стоеж
Стоежът е по-безопасен при изпълняване на извиване и все пак съществува опасност от травми на гръбначния стълб, затова трябва особено да внимаваме и да спазваме правилната техника. Не забравяйте, че извиването натоварва силно околните мускули и опорната структура на гръбнака и затова трябва да се съсредоточим изцяло и да изпълняваме движението с бавни мускулни съкращения. Помнете, че горната част на гръбначния стълб е по-силна от долната и има по-голяма амплитуда на движение от нея. Така че не трябва да определяме количеството съпротивления според горната част на гръбнака, а според поясната му област.
Усукването на поясната област
Винаги трябва да знаем, че и най-малкото съпротивление може да натовари изключително много поясната област поради усукващите сили, насочени към гръбначния стълб. Той се разделя надве ясно изразени области от таза, който служи за опорна точка на движението. Когато гърбът упражни натиск върху поясната област, се получава силно усукване, поради извиването на трупа. Движението му засилва още повече усукването. Когато се използва тежест, то става още по-голямо. От изключително значение е да се спазва строго правилната методика на изпълнение, за да постигнем желания ефект без опасност от травми .

Izvivane ot stoejИзпълнение
1. Заемете правилното изходно положение в разкрачен стоеж малко по-широк от ширината на рамената и крака леко разтворени встрани.
2. Главата трябва да е изправена, а брадичката леко повдигната. Поставете палка зад тила на рамената си. Трябва да я хванете с китките отгоре, за да я балансирате и поддържате по-добре, или ла приложите обикновен надхват.
3. Започнете контракцията, като извиете тялото с рамото (ляво или дясно) така че то да сочи право напред. Стимулирайте силно мускулите повдигачи на лопатката, външните и вътрешни коси коремни мускули .
4. Завършете началната контракция без да завъртате тялото повече встрани. Удължаването на амплитудата чрез допълнително въртене на трупа може лесно да доведе до травми в поясната област.
5. Започнете втората контракция, връщайки рамената до изходното положение и след части от секундата завъртете другото рамо напред. Повторете тези движения предварително определен брой пъти. Използваме израза „части от секундата", за да подчертаем необходимостта да се постигне мускулно съкращение, което да преведе тежестта през амплитудата на движение, а да не позволи движението да се извърши по инерция, защото това може да доведе до травми.
Важно
1. Използвайте за съпротивление тежестта на собственото си тяло и палка за допълнително леко усукване. Изпълнявайте движенията внимател но с бавни мускулни съкращения. Не си позволявайте да бъбрите и се отвличате, а се съсредоточете изцяло върху упражнението. Съпротивлението може да изглежда незначително, но усукването на горната част на трупа се увеличава от дългото рамо на палката и натоварването на поясната област се увеличава.
2. Не удължавайте амплитудата повече от средната равнина пред тялото.
Извиване от кръста - Abdominal
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.15863919258118 Seconds