Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Извиване от кръста - Abdominal
Izvivane ot stoej
Едно от най-любимите упражнения за коремните мускули е това с извиване. Щом влезете в претъпканата фитнес зала, непременно ще видите как някой изпълнява яка серия с извиване от кръста. Макар че се счита за много ефективно упражнение за коремните мускули, в него се включват и гръбните и най-вече повдигачите на лопатката, и поради това може силно да се натовари гръбначния стълб .
Пренебрегването на опасностите, които изпълняването на това движение крие, кара травматолозите и другите специалисти в тази област да го отричат и да го заклеймяват като зловредно.
Поясната област е изложена на голяма опасност
Не само мускулите, но и поясната област на гръбначния стълб са изложени на голяма опасност. Тя се състои от пет прешлена, предпазвани от дискове. Дисковете са подсилени от течност, която омекотява натоварването на тази област. Дисковете могат да се движат нагоре-надолу и от едната на другата страна под влияние на неравномерното налягане върху гръбначния стълб. Те и прешлените предпазват от стресови натоварвания, получени в резултат на сгъването и разгъването напред и назад. Но те не могат да предпазят от въздействието на силите, действащи при ротацията (усукването).
Усукването (и съпротивителната сила) се усеща най-силно в горната част на гръбначния стълб (шийната област). Там прешлените са много по-големи и силни и имат по-голяма амплитуда на движение (почти двойно) отколкото поясните прешлени. Не е чудно, че последните са по-силно изложени на опасността при усукващите движения.
Необходимо е особено внимание, за да не си навлечем травми
Поясната област не е предназначена да понася въртеливи движения и затова е важно те да се изпълнява с малка амплитуда. Когато стимулираме силно косите коремни мускули и повдигачите на лопатката и съсредоточим цялото си внимание, за да изпълняваме движението с малка амплитуда, можем да избегнем рисковете. Ако натоварването обаче е по-голямо от това, което мускулите могат да понесат (тежестта е твърде голяма или упражнението се изпълнява много енергично), то ще се поеме от гръбначния стълб. Много вероятно е тогава усукващите сили да го увредят.Леко съпротивление/бавни съкращения

Отново подчертаваме, колко важно е да преценим точно количеството тежест и силата, която трябва да приложим при изпълнение на това упражнение, за да получим съответното намаляване на размера на косите мускули. Това се постига чрез правилна диета и програма от редовни аеробни занимания . Косите мускули могат да се засилят и очертаят добре чрез използване на малка тежест и добре контролирани мускулни съкращения. Не се изискват големи тежести за развитието на повдигачите на лопатката, тъй като въртенето стимулира мускулите така, че да си постигне необходимия растеж и развитие без опасност за гръбначния стълб.
Възможни са няколко различни ъгъла на изпълнение
Има няколко варианта на усукващи движения в зависимост от ъгъла на въздействие. Най-често използваният е във вертикално положение (от стоеж или седеж) и навеждане. Следващият по разпространение е усукването под ъгъл от 45° от седеж.
Рисковете, свързани с навеждането напред
Стойката с навеждане излага на опасност поясната област, тъй като към нея директно са насочени силите на земното притегляне. Когато започнем извиването , а поясната ни област е вече в опасност, усукващите сили атакуват гръбначния стълб и така опасността става още по-голяма.
Рисковете, свързани със стойката под ъгъл 45
При този вариант тялото трябва да запази равновесие по време на движението. Често пъти гърбът не запазва изпънатото си положение, а се изгърбва и така силата директно се насочва към поясната област.
Усукващите сили и изгърбването повишават риска. Този вариант трябва да се изпълнява от спортисти, които вече са натрупали достатъчно опит с изпълняването на усукващи движения и са добре запознати с ограничените възможности и специфичната амплитуда на движение, както и със спецификата на поясната област.
Следва продължение...
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16884207725525 Seconds