Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Издърпване за широкия гръбен мускул надолу зад глава - Latissimus
Термините „издърпване на широкия гръбен мускул надолу" и „зад тила" всъщност са в противоречие един на друг. Издърпването надолу зад тила изисква надхват, който е с най-слабо въздействие върху широкия гръбен мускул. Подхватът и ще повече успоредният хват са много по-ефективни по отношение на широкия гръбен мускул. Най-често прилаганият хват обаче е подхватът и поради това ще започнем серията от упражнения с издърпване надолу с него.


Действия
Упражненията издърпване надолу на широкия гръбен мускул (с широк надхват) включват привеждане от раменната става, което се задвижва от широкия гръбен мускул и големия объл мускул. Тези движения включват ротация надолу на лопатката (при концентричната контракция), която започва чрез действието на големия и малък ромбоидни мускули. Издърпването надолу включва също и разгъване на раменната кост от раменната става, което силно активира широкия гръбен мускул и големия объл мускул. Ако позволим на лактите да водят в движението и ги изтеглим до край назад с пълната амплитуда на движение на малкия объл мускул, мускулът под гребена на лопатката също ще се възбуди.

Хватовете и съответното им въздействие
Упражнението, изпълнено с надхват е много полезно за гърба, но не толкова и за широкия гръбен мускул. То допринася особено за развиване на гърба в широчина, тъй като е насочено към горната област на трапецовидния мускул и задната глава на делтовидния мускул и до известна степен стимулира средната му глава, която дава възможност да се разшири горната гръбна област. Издърпването надолу може да въздейства и върху широкия гръбен мускул, когато се приложи успореден хват и още повече надхват.
Забележка: Особеностите на успоредния хват ще бъдат подробно разгледани в раздела за издърпване с успореден хват. В този раздел ще разгледаме различния акцент, получен вследствие на прилагане на различен вид хват.

издърпване на широкия гръден мускул

Изпълнение
1.  Заемете правилното изходно положение в изправен седеж на машината за издърпване с ръце, протегнати напред над глава. Дръжте гърба изпънат и стегнат. Хванете лоста с естествен надхват. „Естествен" означава, че мишницата и предмишницата образуват прав ъгъл в края на вдигането.
Забележка: по-широкият хват ограничава амплитудата на движението, тъй като трапецовидните мускули се блокират един друг. По-тесният хват стимулира активното сгъване на лакътя, което намалява ефекта от упражнението.
2.  Трябва да сте сигурни, че сте близо до машината и има достатъчно пространство за движението на лоста зад тила. Ако тялото е твърде отдалечено от машината, трябва да навеждате главата си, което ще предизвика извиване на гърба напред и това ще намали ефективността.
3. Започнете концентричната фаза, издърпвайки лоста надолу бавно чрез силна мускулна контракция. Не забравяйте, че ръцете са само връзка между тежестта и мускулите на гърба, използвайте мускулите, а не ръцете за избутването на тежестта през цялата амплитуда на движението.
4. Издърпайте лоста надолу бавно от изправен седеж. Трябва да се съсредоточите върху това да противодействате на естественото желание да се наклоните назад по време на движението, тъй като това включва и тежестта на тялото ви, което пък силно намалява ефективността на упражнението. Завършете концентричната контракция, издърпвайки съпротивлението надолу до правилното крайно положение малко под основата на шията. Лостът трябва да докосва горната точка на трапецовидния мускул. Задръжте до две преди да започнете ексцентричната фаза на контракцията.
5. Бавно започнете ексцентричната контракция, като избутвате лоста нагоре. Трябва да осъществите силна мускулна контракция на мускулите на гърба, за да противодействате на силите на гравитацията, които има опасност да вземат надмощие.
6. Завършете ексцентричната фаза чрез разтягане на мускулите до край. Не се поддавайте на желанието да се надигнете от седалката в края на ексцентричната фаза, за да придадете инерция на следващата концентрична контракция.

издърпване на широкия гръден мускул

Бележки
 1.  Помнете, че ръцете са само връзка между съпротивлението и мускулите на гърба. Изпращайте силни нервни импулси към тези мускули, за да възбудите максимален брой двигателни единици и засилите растежа и развитието и намалите опасността от травми.
2. Поддържайте гърба във вертикално положение. Не се накланяйте напред в концентричната фаза.
3. Стойте опрени на седалката през концентричната и ексцентрична фази на движението.
4. Използвайте леко съпротивление, за да избегнете нарушение на правилната техника, което би намалило резултат от упражнението.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.20769691467285 Seconds