Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Изтласкване на щанга от обратен лег - Chest
Decline Bench Press 

Пресите с обратен наклон са още един вариант на бенч пресите . С нея се акцентира върху долната част на гръдните мускули. Някои специалисти я определят като загуба на време, други смятат, че тя развива долната част на гръдните мускули, но води и до нежеланото им „увисване". Пресите с обратен наклон са много полезно упражнение за придвижване на маса и поради това заемат важно място в програмата от силови движения. Добре съставената програма не допуска проблеми.
Не съществуват доказателства в подкрепа на твърдението, че бенч пресата с обратен наклон е загуба на време, тъй като цялостното развитие на гръдните мускули може да се постигне и с включване на това упражнение в програмата. Освен това, използването на разнообразни упражнения допринася и за развитие на хармонична тяло и тогава трениращия няма опасност да страда от „увисване" на мускулите.
Обратният наклон може да доведе до проблеми с равновесието.
Обратният наклон на изпълнение на упражнението може да предизвика избутване навън от правилната линия на движение по време на концентричната контракция. Това натоварва допълнително триъгълните мускули. Ако щангата се избутва навън, натискът върху рамената се увеличава. За да поддържаме правилната посока, може леко да извием назад китките (разгьване на ставите на китките). Това ни кара да избутаме лактите напред под щангата, а не да ги оставим зад нея. Правилното положение на лактите осигурява и правилното вертикално движение на щангата, към което се стремим.
„Да ударим спирачките навреме"
Обратният наклон също така естествено ни кара да избутваме щангата назад зад главата в края на вдигането. При това движение рамената може да се пренапрегнат. Задължително е да спрете движението преди щангата да се е изнесла зад главата. Това не става лесно, щом контракцията вече е започнала. Изисква се особено голяма концентрация, за да „ударим спирачките" навреме в заключителната фаза на вдигането.
Проблеми, свързани с “изталскването” на щангата
Щангата трябва да бъде издърпана до долната част на големите гръдни гръдни мускули, а не до ребрата или коремните мускули, нито пък нагоре към гърлото. Всяко изтласкване нa щангата може да доведе до сериозна дори смъртоносна травма. Дори изтласкването от долната част на гръдните мускули може да предизвикаме фрактура в мечовидната кост, но парченца от нея могат да се врежат в далака и да предизвикат остър кръвоизлив в тази област. Ако спортистът е свикнал да работи с резки изтласкващи движения, по-добре е изобщо да не изпълнява бенч преси с обратен наклон, докато не се „излекува" от навика да изтласква щангата.
 

Ъгълът на изпълнение е често твърде голям.
Както при бенч пресите с наклон и тук съществъва тенденция да се изпълнява упражнението под твърде голям ъгъл. Макар при пресите с обратен наклон ъгълът да е по-голям от този при пресите с наклон, прекаленото му разтваряне нарушава правилното изпълнение. Твърде големият ъгъл кара щангата да се спуска или много ниско или много високо над гърдите, близо до гърлото и лицето. Освен това, се намалява и ефективността на упражнението. Най-много може да се разгънете до 30-35" при изпълняването на бенч преси с обратен наклон, за да стимулирате максимално гръдните мускули и да намалите риска от прекомерното натоварване на рамената.
В основата си правилното изпълнение на бенч пресите с обратен наклон е същото като при обикновените бенч преси от тилен лег с изключение на особеностите, описани по-горе.


Изпълнение:
1. Трябва да издърпвате щангата към долната част на гърдит не много по-надолу към ребрата и не твърде нагоре, към гърлото
2. Трябва да избягвате всякакво изтласкване на щангата от долната част на гърдите или, което е още по-лошо, от ребрата по време на ексцентричната фаза на движението.
3. Трябва да се концентрирате изцяло да избутвате щангата право нагоре, а не навън.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.17554712295532 Seconds