Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Мускули на гърдите - Chest
Областта на гърдите се счита вероятно за една от най-забележителните и правещи впечатление мускулни групи от цялата мускулатура на човека. Така тя е обект на най-голямо внимание от страна на всички, които „помпат" с тежести. Добре изградената гръдна област прави впечатление и създава усещане за симетрия, както и аура от могъщество и сила.


Когато Кинг Конг изпитва прилив на енергия и вдъхновение от срещата си с Фей Рей, той се излъчва гордо и започва да удря гърдите си с юмруци. Когато Тарзан иска да изрази чувствата си пред своите другари в джунглата, изкрещява, блъскайки с юмрук гърди. В яко развитите гръдни мускули има нещо могъщо, вдъхновяващо, излъчващо усещане за успех. Повечето спортисти отделят голяма част от времето и енергията си, за да развиват добре оформени мускулести гърди. Без съмнение никой не се колебае да бъхти серия след серия от упражнения за тази област. Това е обикновено приятно и забавно, защото резултатите са винаги налице и сам можеш да наблюдаваш как тежестта, с която си способен да работиш все повече се увеличава - това е тест за самия теб.
Стремежът да се изгради внушителна гръдна мускулатура обаче, често се превръща в идея фикс. Съществува тенденция да се прекалява с упражненията преси с щанга и дъмбели под всякакъв ъгъл, както и с върхови упражнения, което не рядко води до синдрома на претренираност. Това задържа развитието на гръдните мускули. Освен това, то може да задържа растежа и развитието на цялостната мускулатура, защото се жертват останалите части на тялото, за да се развият само тези мускулни групи. И още по-важно, трениращият може да се изложи на голяма опасност от получаване на сериозни травми. Неразумно подбраната тежест често причинява външни и вътрешни увреждания. Трябва да разберем, че тренировката за гърдите, макар стимулираща и интересна, има вероятност да застраши дори и живота ви. Разумният избор на тежест и спазването на правилната техника на изпълнение са нажни за безопасната и ефективна тренировка.


Pectoralis major (голям гръден мускул)
Местоположение: Най-големият гръден мускул започва от ключицата и гръдната кост както и от фасцията, покриваща долния край на гръдния кош и малкия гръден мускул. Влакната му са разположени косо и напреко върху раменната кост, образуват предния край на подмишничната ямка, като създават плътен ръб от мускули отстрани в горната част на гръдния кош.

Големият гръден мускул се състои от две глави
Големият гръден мускул има две области или ,,глави", които са наречени съобразно тяхното разположение. Най-горната част на мускула се нарича клавикуларна глава и започва от предната част па ключицата. Долната част на мускула се нарича гръдно-костна глава. Започва от горната част на гръдната кост и горния край па ребрения хрущял. Двете глави са свързани и образуват общо сухожилие и се залавят за гребенчето разположено под голямото възвишение на мишничната кост в раменната става. Гръдно-костната глава го залавя в страничната част на предната област на мишничната кост при укрепването на делтовидния мускул.
Функция: Големият гръден мускул служи за привеждане на рамото (ръката преминава напреко пред тялото) и участва в страничното въртене на рамото от раменната става. Клавикуларната глава служи за сгъване на рамото (повдигане на ръката пред тялото). Гръдно-костната глава служи за разгъване на рамото при спускане на ръката надолу пред тялото.

Pectoralis minor (Малък гръден мускул)
Местоположение: Малкият гръден мускул, както подсказва самото му име, е с по-малки размери и е разположен под големия гръден мускул. Той минава по предната повърхност на гръдния кош и предната повърхност на второто и петото ребро. Залавя се върху клюновидния израстък на лопатката. Развиването на малкия гръден мускул стимулира цялостната хипертрофия на гръдната област, поради това че той е разположен под големия гръден и неговият растеж стимулира изпъкналостта (дълбочината и дебелината) на гърдите.
Функция: Малкият гръден мускул участва в стабилизирането на лопатката докато тя се изнася напред и надолу спрямо стената на гръдния кош. Той участва в подпомагането на дишането по време на вдишване. Идеята да се диша дълбоко по време на тренировката за гърдите е насочена към растежа и развитието на малкия гръден мускул.

Serratus anterior (преден зъбчат мускул)
Местоположение: Предният зъбчат започва от предната странична повърхност на ребрата (непосредствено под широкия гръбен мускул), минава покрай гръдния кош и се залавя върху средния ръб на лопатката. Той се покрива от нея в долния си край и от големия гръден мускул в горния.
Функция: Предният зъбчат мускул участва в опъването на лопатката (издърпва я напред) и я притиска към стената на гръдния кош. Участва активно и в стабилизирането й и по този начин задейства други движения.

Intercostalis (междуребрени мускули)
Местоположение: Друга мускулна група, разположена в гръдната област, носи наименованието междуребрени мускули. Тя се състои от три мускула, движещи се между две ребра (единият е непосредствено над реброто, а другият под него).
Функция: Междуребрените мускули участват активно във вдишването и издишването.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16885805130005 Seconds