Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Навеждане с щанга (Добро утро) - Lower Back - Glutes
Упражнението „Добро утро" звучи приятно и често се счита за просто, загряващо упражнение в началото на деня. Може да си помислите, че също като това да се протегнете с ръце нагоре, когато се събудите. Макар да изглежда само като просто протягане, не трябва да се забравя, че то е насочено към трениране на поясната област. А винаги, когато сме насочени към нея, трябва да се отнасяме с голямо внимание и предпазливост.
Упражнението "Добро утро" е отлично средство за развиване на добре оформени дебели мускулни ръбове от двете страни на гръбначния стълб. Ползата от него не се състои само в естетичния вид. Развиването на силна поясна област предпазва от сериозни травми и при изпълнение на други упражнения. За да постигнем необходимата ефективност и безопасност при това ценно криещо рискове упражнение, трябва обаче да спазваме стриктно правилната методика.Не се препоръчва за начинаещи
Упражнението „Добро утро" активира мускулите повдигачи и трансверзоспиналната мускулна група. При обикновеното движение в изправен стоеж нагоре и надолу обаче мускулите завъртачи не се активират. Трябва да се използва усукване на тялото, за да се задействат те, но това не се препоръчва за начинаещите, тъй като гръбначният стълб може да бъде изложен на прекомерно усукване и да се увреди.
Малка тежест/бавни движения
Напредналите спортисти трябва предпазливо да изпълняват варианта с усукване. Необходимо е да се използва лек съпротивление, а движението да е с бавни контракции и силно контролирано, за да се избегнат травмите.

упражнение Добро утро

Изпълнение
1. Препоръчва се начинаещите да използват само телесното си тегло, докато разучават това упражнение. Само след като се усвоят напълно основните положения на правилното изпълнение, може да се добави известно съпротивление. Щангата трябва да се постави в горния край на трапецовидната установка малко над положението за клекове с щанга.
2. Заемете правилното изходно положение с крака, разтворени на ширината на рамената, със свити леко колена за облекчаване на евентуалното усукване и напрежение в поясната област. Главата трябва да е вдигната, а гърбът изпънат и стабилен, за да предпазва поясната област.
3. Бавно започнете ексцентричната фаза, като се наведете напред от кръста. Трябвала изпращате силни нервни импулси към поясните мускули, за да контролирате напълно движението с бавни контракции. Не забравяйте, че седалищните и задните бедрени мускули ще се стремят да поемат контрола върху движението и затова е необходимо да насочите изцяло вниманието си и да изпращате нервните импулси към поясната област.
4. Завършете ексцентричната фаза, като навеждате група до положение малко над успоредно на пода. Ако наведете тялото много надолу се получава рязко движение на трупа в началото на следващата концентрична контракция. Трябва през цялото време да държите колената сгънати.
5. Задръжте бавно в края на ексцентричната фаза и започнете концентричната, като бавно изправяте трупа. Трябва да се съсредоточите изцяло, за да изпращате нервните импулси към поясната област.
6. Бавно завършете концентричната фаза, заставайки във вертикално положение. Не се изправяйте твърде бързо. Ако изнесете трупа   много назад, ще упражните голям натиск върху прешлените, дисковете и между прешлените стави на поясната област.
7. Задръжте в напълно разгънато положение на концентричната контракция преди да започнете ексцентричната фаза на упражнението.

Бележки
1. Използвайте разум при подбора на съпротивлението на това упражнение.
2. Дръжте колената свити, главата изправена и гърбът изпънат през цялото упражнение, за да не се натоварва поясната област.
3. Използвайте силно концентрирани бавни контракции, за да не се придава инерция на движението и да се оптимизира ефектът от него за поясната област.
4. Горната част на трупа трябва да е малко над линията успоредна на пода при ексцентричната фаза, а по време на концентричната трупът трябва да е във вертикално положение и не по назад.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.2127320766449 Seconds