Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Повдигане на прасците (с пети) от седеж - Calf Raise
Това упражнение по-често се нарича “повдигане на пети от седеж”. Това го отличава от повдигането на прасеца от седеж(с пръсти). И двете упражнения се използват за работа върху прасците. Повдигането на петите обаче активира задната област на прасците, а повдигането на пръстите - предната.
Повдигането на петите от седеж най-добре се изпълнява на машина за повдигане на прасците от седеж. Ако залата не разполага с такава, може да използвате свободна тежест, като поставите щанга напречно на коленете. Под нея трябва да поставите хавлиена кърпа за омекотяване на натиска. Поставете под краката си солиден неподвижен блок, за да не се измества. При повдигането на прасците от седеж натискът не е така голям както е при упражнението от стоеж, но колкото може повече трябва да се избягва и най-малкият стрес.


Повдигането на прасците от седеж акцентира върху солеуса в задната област на прасеца и активира също предната му област. Това се дължи на ъгълът от 90° между горната и долна част на краката. Освен това, повдигането на петите от седеж задейства и страничната област на прасците, което още по-силно ги развива и видимо оформя като отделна част.
Трябва да устоявате на естественото желание да движите с оттласкване тежестта нагоре-надолу. Трябва изцяло да се съсредоточите върху бавното контролирано изпълнение на движението, за да имате полза от него. Не забравяйте да поставите предната част на ходилата върху блока, а не само пръстите. Изисква се голямо внимание, за да не се използва инерцията и да не се позволи на силите на земното притегляне да вземат надмощие в ексцентричната фаза на движението. Най-голямата грешка при това упражнение е да изтласкате тежестта, за да започнете концентричната фаза. Трябва ви голяма концентрация на вниманието, за да изпълнявате бавно това движение. Силно ви препоръчваме да работите с по-малка тежест и да спазвате правилната техника.
Внимателно прилагайте различното положение на ходилата
За да постигнем правилно и завършено оформяне на тази трудна за въздействие мускулна област, може да използваме различни положения на ходилата и по този начин да въздействаме на средната и странична част на мускула. Не забравяйте, че когато пръстите са обърнати навътре, се акцентира върху страничната област, а когато са навън - върху средната. И отново повтаряме, че е необходимо да се опираме на вътрешната закръглена предна част на ходилата, за да въздействаме на вътрешната област на плоските мускули. Лесно може да свикнете да се оттласквате от трите малки пръста на крака, което акцентира върху страничната област, но на практика елиминира средната. Освен това, прилагането на сила с пръстите стимулира изтласкването.

prasec set


Изпълнение
1. Заемете положение седеж с възглавничката на съпротивлението върху долната предна част на бедрото. Тя не трябва да покрива само коляното, защото може да се изплъзне по време на движението.
2. Заемете правилното положение в седеж с изправена глава и стегнат гръб във вертикално положение. Това дава възможност да се изпълнява движението с най-голяма пълна амплитуда.
3. Вдигнете ръчката, за да позволите да се извършва свободно движение на машината.
4. Подгответе се за концентричната фаза, като бавно спуснете тежестта до пълно разгъване на ексцентричната контракция.
5. Започнете концентричната контракция, като бавно се изправяте на предната част на ходилата. Не се навеждайте над възглавничката на съпротивлението, тъй като това променя ъгъла на изпълнение. Дръжте тялото изправено за постигане на максимална амплитуда на движението.
6. Когато достигнете най-горната точка на контракцията, задръжте до две преди да започнете ексцентричната контракция.
7. Бавно отпуснете петите до максимално разстояние на ексцентричната фаза на контракцията и задръжте в най-долната точка преди да започнете следващата концентрична контракция. Внимавайте да не я започвате с изтласкване.
Бележки
1. Запазете правилното положение на тялото за максимално акцентиране върху съответната област на прасците.
2. Повдигайте се на вътрешните предни възвишения на ходилата за максимална интензивност на контракцията.
3. Съсредоточете се върху постигане на пълната амплитуда на движението.
4. Трябва да внимавате да не оттласквате в края на ексцентричната контракция, каквато обща тенденция съществува при това упражнение. Помнете, че трябва да се разтегнете до максималната амплитуда на движението в края на ексцентричната контракция.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13900303840637 Seconds