Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Поясна област (анализ) - Lower Back
Поясната област с една от най-уязвимите в човешкото тяло. Всъщност травмите там могат да прекратят окончателно спортната кариера. Болките и уврежданията не са характерни само за тренировките с тежести и съпротивление, но и за ежедневните дейности, свързвани с натоварване. Често сме чували, как някой се е навел да си върже връзките на обувките и не е успял да се изправи. Или пък през уикенда най-неочаквано се е сецнал в кръста, след като се е опитал да издърпа лодката си или да събере дърва за огъня. Почти всеки от нас, в един или друг момент, е изпитал остра болка в гърба, която не рядко се превръща и в хронична.


Поясната област е силно уязвима и защо това е така:
1. Неизгодно местоположение от биомеханична гледна точка. Основната причина за болките в поясната област е лошото положение на гръбначния стълб от гледна точка на биомеханиката. Когато се наведем напред при извършване на каквото и да е действие, да вдигнем торба с продукти например или да започнем концентричната фаза на мъртвата тяга, върху тази област от гръбначния стълб действат особено големи сили. Те са:
а/ съпротивлението, което трябва да задвижим;
б/ тежестта на горната част на трупа;
в/ силите на земното притегляне (9.8 m/s2).
Ако комбинацията от сили трябваше да поддържа цялата структура на гръбначния стълб, рисковете щяха да са значително по-малки. Тъй като обаче, силите са насочени само върху два или три прешлена, натоварването на тази малка част от гръбначния стълб е толкова голямо, че се получават травми в прешлените, дисковете или между ребрените стави.
2. Поясните мускули са слаби.
Нещата се усложняват от факта, че мускулите в тази област са често недоразвити и не могат да осигурят необходимата опора. Без съответната подкрепа от съседните мускулни групи, костната система на гръбначния стълб е принудена да понесе цялото натоварване върху поясната област.
3. Коремните мускули са слаби.
Още един проблем възниква от факта, че коремните мускули често не са така развити, че да осигурят необходимата опора и да понесат натоварването върху поясната област. Поради това отново гръбначния стълб трябва да се справи с него. И обратно, силните коремни мускули могат да действат в синхрон с поясните мускули и по този начин да предпазят гръбначния стълб от травми получени при свръх натоварване.
4. Задните бедрени мускули не са гъвкави.
Друг фактор за уязвимостта на поясната област е неспособността на задните бедрени мускули да се разтягат изцяло, ако не са добре развити.
Много хора не работят достатъчно върху развитието на задните бедрени мускули и когато се наведат, за да вдигнат нещо, натоварват силно поясната си област. Тъй като поясните мускули рядко се включват в ежедневните дейности, те са доста слаби. Задните бедрени мускули стигат до тазовата област. Ако те не са достатъчно гъвкави, не могат да се разтегнат и да облекчат натоварването. Силите, насочени към тях, принуждават таза да се изнесе надолу и така разтягат поясните мускули и могат да причинят травма в мускулатурата на тази област. Когато трениращият със съпротивление се опита да работи за развиване на поясната област чрез навеждания, натоварването й е особено голямо. Ако задните бедрени мускули не са достатъчно тренирани, силни и гъвкави, а коремните не са добре развити, силите насочени към поясната област са прекомерно големи за тази сравнително слаба мускулна група. Без опората на поясните мускули гръбначният стълб е принуден да поеме цялото натоварване.
5. Отклонения от правилната методика на изпълнението.
Спортистът трябва да контролира качеството на изпълнение на съответното движение. Въпреки това обаче, много трениращи се отклоняват от правилната методика. Точното спазване на изискванията за правилно изпълнение е най-важната профилактика за травмите в поясната област. Ако спортистът осъзнава опасностите от неспазването на изискванията, той ще отделя по-голямо внимание на детайлите, свързани с изпълнението на различните упражнения за поясните мускули. Основните положения за постигани на успех в безопасното и ефективно трениране на поясната област са следните:
1.  Заемете и поддържайте правилна стойка по време на  цялото упражнение, за да облекчите натоварването върху поясната област.
2.  Изпращайте силни нервни импулси към поясните мускули, за да предпазите гръбначният стълб.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.15359497070312 Seconds