Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
По-добър гръб - Upper Back
Мускулът терес майор се намира над горната част на латералиса, точно под ръцете. От дясната страна на илюстрацията терес майор е показан без  заобикалящите го мускули, а от лявата е изобразен   измежду  други мускули. Много малкият мускул точно над терес майор се нарича терес минор.Терес майор
определя широчината на горната част на гърба. За пръв път открих своя терес майор докато масажирах рамото си. Осъзнах, че моят терес майор е възпален, а след отшумяването на възпалението и болката в рамото ми си отиде. Слабост в терес майор може да доведе до проблеми с раменете.
За да провериш своя терес майор, накарай някого да те гледа отзад докато правиш най-широко гръб отпред. Накарай го/я бавно да плъзне ръка нагоре по гърба ти. Ако най-отгоре има дупка - точно под ръцете, значи твоят терес майор е слаб. Добре развитият терес майор ще се слее с латисимуса, така че мускулите на гърба ти да станат по-широки с приближаването към ръцете ти.

teres_maior


Слабият терес майор е често срещан проблем в бодибилдинга, но може лесно да се разреши.


Подсили своя терес майор. Ако той е слаб, причината е ясна: не успяваш да го натовариш при тренировката си за гръб. В бодибилдинга е рядкост да видиш някой, който да тренира с цел възстановяване и укрепване. Като резултат изоставащите зони, които не са напълно възстановени, не могат да издържат на темпото на развитие на другите мускули. Така слабите области продължават да отслабват.
Има си причини да не успяваш да възстановиш цялостно своя терес майор. Едната е, че латисимусът и дългата глава на трицепса изпълняват много подобни функции на тези, които има и терес майор. Тъй като те са по-силни, надделяват над по-слабия терес майор и той си остава не добре развит. Повечето от нас просто трябва да поправят грешния си маниер за мускулно укрепване. Това не само ще позволи на терес майор да порасне, но и ще ни помогне да тренираме с по-големи тежести при всички упражнения за гръб и така да натрупаме повече маса.
За да принудиш своя терес майор да работи на пълни обороти при всяко упражнение за гръб, трябва да го свикнеш да прави силни съкращения при всяко повторение. Това спомага за най-доброто му възможно изолиране. Целта е да укрепиш нервната система.
Упражнения за терес майор. По-лесно е да говориш за изолирано упражнение за терес майор, отколкото да откриеш такова. Причината е, че латисимусът и терес майор си делят почти  аналогични функции. Погледни отново илюстрацията и обърни внимание как двата мускула са прикрепени почти на едно и също място на ръцете. Единственото функционално развитие между терес майор и латисимуса е, че терес майор е мускулът, извършващ вътрешното завъртане на ръката.
За да тренираш това вътрешно въртеливо движение, легни на пода перпендикулярно на долен скрипец. Хвани въжената ръкохватка с ръката, която е по-близо до скрипеца и постави предмишницата си под ъгъл 90° на горната част на ръката ти. Издърпай до долната част на латисимуса. Лакътят ти трябва да е разположен достатъчно далеч, така че торсът да не възпрепятства движенията на ръката ти. Не се разтяга твърде много. Диапазонът на движението трябва да е около 25 см и да успяваш да поставяш максимален акцент върху терес майор, а не върху своя субекаруларис.
Целта на упражнението не е нито да вдигаш много големи килограми, нито директно да хипертрофираш терес майор. Единственият замисъл е да накараш мускула да се заздрави по-лесно. Използвай малки тежести и прави много повторения (20 до 30). Прави упражнението колкото може по-често, така че да ускориш процеса. Тъй като т е чудесен начин да загрееш раменете, можеш спокойно правиш няколко серии всеки път когато тренираш за горната част на тялото.
Ще видиш, че малко по малко започваш да открива своя терес майор и да го чувстваш по-осезателно по време на тренировката си за гръб. Процесът може да отнеме месеци, но приключи ли веднъж, ще се увериш, че терес майор е пораснал и ти дава по-добро развитие за гръб и сила.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.20347499847412 Seconds