Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Придърпване на долен скрипец - Latissimus
Придърпване на долен скрипец (Seated Cable Rows) 

 Seated Cable Rows 

Установката скрипец отново се прилага за издърпване и за развитие на мускулите на гърба. Положението от седеж дава възможност за различно акцентиране и тук се използва за работа в хоризонталната, а не вертикалната равнина, което позволява лопатката да се стегне повече и да се въздействие върху трапецовидния мускул още по-силно.
Варианти в постановката и разположението на ръцете.
При гребането от седеж със скрипец може да приложим различни хватове и положения на ръцете.

Надхватът, подхватът и успоредният хват (надхват под ъгъл), могат да се прилагат и под различен наклон (най-разпространено е използването на V-образен лост под45°). Използването на лост с надхват и подхват също дава възможност за най-различни варианти на разстояние между ръцете Увеличена амплитуда на движение.

Прилагане на надхват:
Извит лост
- Най-разпространен е успоредният хват под 45°. Движението може да се изпълнява и с ръкохватка, извита под ъгъл (V) или обърнато V. Ако ръкохватка е наклонена навътре, се въздейства върху средната и долна области на гърба, а акцентът се насочва към гръбначния стълб. Ако ръкохватка е наклонена навън, въздействието се усеща върху средната гръбна към горната гръбна област и от гръбначния стълб навън към областта на задните глави на делтовидните мускули. Ефектът от това движение се усеща първо в широкия гръден мускул: вътрешната област с V-образен наклон навътре, а външната с обърнато V.
Прав лост - Често пъти при движението със скрипец от седеж се използва прав лост, за да се разшири горната част на гърба. При него се прилага най-често подхват. Ръцете могат да са поставени на различни разстояния. Широкият хват се счита за най-ефективен за разширяването на гърба. Той обаче всъщност води до обратното - въздейства върху задния дял на делтовидните мускули, а няма желанния разширяващ ефект за широкия гръбен мускул.

Прилагане на подхват

Широкият хват блокира и стяга горната и средна област на трапецовидния мускул и очертава ясно контурите му в средата на тръбната област по продължението на горния дял на гръбначния стълб. Ако искаме да постигнем широчина на широкия гръбен мускул, трябва да приложим тесен хват, тъй като той допринася за по-голяма амплитуда на движението, в резултат от повишеното разтягане на широкия гръбен мускул. Задължително е да съкращавате него, а не ръцете.
Тъй като това движение не допринася толкова за активизирането на широкия гръбен мускул колкото упражнението и изпълнението с V-образен лост, препоръчваме естествена постановка, за да постигнем желания ефект на разширяване на горната гръбна област. Естественото положение на ръцете дава възможност за пълна амплитуда на движението, която съкращава силно горните гръбни мускули. Тази постановка също облекчава натоварването на раменната става, което често се получава при широкия хват.
Подхват - Подхватът при ниското гребане със скрипец в седеж   не се използва често, може би поради това, че не допринася оптимално за въздействие върху широкия гръбен мускул. Този хват наистина задвижва лопатката нагоре и надолу и така стимулира трапецовидния мускул. За това обаче съществуват много по-добри упражнения. Подхватът натоварва силно раменната става при разгъването на ръцете, което застрашава съединителната тъкан в тази област. Той води и до активно сгъване на лакътя и така се намалява ефективността на упражнението. Трябва да призная, че изказвам лично мнение и много хора може да не се съгласят с мен. Ако искате да експериментирате с подхвата, поставете ръцете на разстояние една от друга на ширината ма рамената и ги движете като махало. Не забравяйте да водите с лактите и да ги изнасяте назад успоредно на тялото.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.093471050262451 Seconds