Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Разгъване на гърба (Повдигане на гърба) - Latissimus
Често недобре осведомените наричат това упражнение свръх-разгъващо. Използването на представката „свръх" предполага, че се изпълнява с по-голяма от нормалната амплитуда. Това обаче трябва да се избягва, тъй като води до прекалено натоварване на прешлените, дисковете и междупрешленните стави на поясната област. По-правилно е това упражнение да се нарича „разгъване на гърба”. Положението на тялото е „нормално от анатомична гледна точка”, само че вместо да сте във вертикално положение естествено сте в хоризонтално.


Често срещано неразбиране
Често спортистите изпълняват това упражнение с ходила под задната стойка на машината за разгъване на гърба и се издигат над линията, успоредна на тялото. Ако се вгледаме обаче по-отблизо, откриваме, че така се сгъват краката и тогава „свръх-разгъването” се оказва наистина такова защото горната част на гърба и поясната област (гръбнака) са на нивото на колената. Дори и да свиваме колената, тази стойка води до огромни рискове, тъй като се натоварват извънредно много не само поясните мускули, но и поясните прешлени. Макар свръх-разгъването да повишава до някъде активирането на мускулите повдигачи, рискът е много по-голям от ползата и не си струва да се поема.

Повдигане на гърбаИзпълнение
1. Заемете правилното изходно положение, като поставите тялото си върху уреда за разгъване на гърба с лице надолу. Хълбоците трябва да са опрени, а глезените добре закрепени под определените за това места. Гърбът трябва да е стегнат и изпънат, а главата разгъната. Тази стойка трябва да се поддържа по време на цялото упражнение.
2. Започнете ексцентричната контракция на движението, като спускате бавно тялото надолу, така че горната част на трупа да образува прав ъгъл с краката. Трябва да изпращате силни нервни импулси към поясните мускули, за да противодействате на гравитационните сили, които има опасност да поемат контрола над движението.
3. Завършете концентричната фаза и спрете спускането на тялото си докато застане под ъгъл от 90° спрямо краката. Задръжте до две преди да започнете концентричната контракция.
Трябва да се съсредоточите изцяло върху това да не допуснете тялото да премине линията на правия ъгъл. Ако това се случи, се натоварва извънредно много поясната област. Освен това се предизвиква и рязко отскачане нагоре за започване на концентричната фаза.
4. Започнете концентричната фаза, издигайки бавно трупа нагоре, докато застане в желаното хоризонтално положение. Трябва да изпращате силни нервни импулси към поясните мускули, за да предпазите от евентуални травми поясните прешлени, дискове и междупрешленни стави


Бележки
1. Заемете и поддържайте правилната стойка през цялото движение.
- Използвайте силно концентрирани бавни мускулни съкращения, за да въздействате още по-силно върху мускулите и да облекчите натоварването на гръбнака.
- Не спускайте трупа по-ниско от 90 градуса и не отскачайте рязко в началото на концентричната контракция, тъй като това отклонение от правилната техника може да натовари изключително много поясната област.
-  Не забравяйте, че в този случай тялото ви играе роля на рамо на лоста! Бъдете много внимателни, защото всяко отклонение би заплашило с окончателно прекратяване на спортната ви кариера.

Усукващо движение
Разгъването на гърба активира напречногръбните мускули и мускулите повдигачи. За да включите в действие и завъртаните, трябва да извършите известно усукващо движение. Предупреждаваме ви, ако сте начинаещ, да не го правите, тъй като то допълнително натоварва поясната област. Напредналите могат да си позволят прилагането на усукващо движение, но извънредно внимателно, за да си осигурят безопасно и ефективно изпълнение.

Спазването на правилната методика е от огромно значение
Значението на правилното изпълнение на това упражнение е огромно, тъй като всяко отклонение от него може да доведе до значителни травми в поясната област. Те могат да изведат от строя всеки спортист за дълъг период от време и дори до края на живота му. Ако получи увреждане там, той трябва да се прости с всякакви физически упражнения. Опитайте се само да направите няколко клека с щанга и дори коремни преси, ако имате увредена поясна област и ще видите, че това е невъзможно. Тренировката за поясните мускули ви осигурява силна мускулатура и предпазва от травми при изпълняване на други упражнения. Поемането на рискове обаче може да доведе до край на спортната ви кариера. Спазването на правилната техника на изпълнение е от изключително значение за вашата безопасност и за ефективността на тренировката ви.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.17163109779358 Seconds