Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Раменни преси с дъмбели - Deltoids
http://www.fitnes-bg.com/images/stories/upraznenia/dumbel_sm.gif

Dumbell press

Използването на дъмбели в пресата над глава или раменната преса дава възможност за специфично въздействие върху рамената и за оформянето и очертаването на делтовидните мускули. Гъвкавостта на тренирането с дъмбели позволява прилагането на различни хватове и широк диапазон от движения. Съществуват и варианти с извиване, което променя постановката на ръцете и така акцентира по различен начин върху делтовидните мускули. Тук ще разгледаме пресите с дъмбели с надхвата и надхвата под ъгъл (чук).

Силова и оформяща преса с дъмбели

Раменната преса с дъмбели би могла да се разглежда като силово и оформящо движение, тъй като изисква едновременно силов компонент (преса) и оформящ    компонент     (специфично въздействие) при акцентирането върху отделни области на делтовидните мускули. Тъй като съществува фактор, отслабващ стабилността, свързан с използването на дъмбели, трябва да се спазва стриктно правилната техника на изпълнение без никакви отклонения, за да се постигне безопасно необходимата ефективност.

 
Ползата от тренировката с дъмбели е значителна и се дължи на:
1. По-ефектно използване на гравитацията - тренировката с дъмбели дава възможност да се използва по-ефективно гравитацията, тъй като дъмбелите се спускат право надолу, перпендикулярно на рамената. Когато се използва щанга, тя се изнася пред рамената, за да не се удари главата. Лекото отклонение напред на посоката на гравитационните сили въздейства върху предната област на делтовидния мускул, но намалява акцента върху средната му глава.
2. При силовото движение се активира средната глава - движението на дъмбелите право по посока на земното притегляне активизира силно средната глава и допринася за цялостното развитие на рамената. Много движения са насочени към предната глава, но малко са тези, които въздействат върху средната. Повечето от тях са оформящи (повдиганията). Пресата с дъмбели, като силово упражнение, дава рядката възможност за силно въздействие върху средната глава.
3. Изолиране на делтовидия мускул — използването на дъмбели въздейства по-силно върху делтовидния мускул, защото без щанга се намалява стабилността, която насочва акцента върху гръбните мускули, и по-точно трапецовидния и ромбоидните мускули. Дори със същия надхват и едновременно движение на ръцете, изискващо опората на гърба, опората е много по-слаба отколкото при работа с щанга.

 

 

 

 

4. Използване на естественото движение - дъмбелите позволяват да се движим естествено, поради вече споменатата посока на гравитационните сили. Щангата ни принуждава да накланяме главата си назад, за да и дадем възможност да мине пред лицето ни. При това има опасност да се наведем твърде много назад. Това извиване на гърба натоварва поясната област и може да блокира междупрешленните стави.
5. По-голяма амплитуда на движение - тренировката с дъмбели дава възможност и за по-голяма амплитуда на движение, тъй като те се събират един до друг в горната точка. Това води до стягане на делтовидните мускули и така въздейства по-силно върху тях, като допринася за тяхното очертаване и отделяне от другите мускулни групи.


Опасността от травми
1. По-малка стабилност - тренировката за рамената с дъмбели е много рискована. Пресите с дъмбели излагат спортиста на още по-голяма опасност, защото трябва да се контролира движението на всеки дъмбел поотделно. Тук липсва балансиращия фактор на щангата.
2. Неравномерен мускулен рефлекс - трябва да подчертаем, че делтовидните мускули се уморяват бързо. Щом започне да се образува млечна иселина, мускулният рефлекс се отклонява от нормалния с все по-голяма скорост. Намаленото нервно импулсиране има отрицателен ефект върху мускулния рефлекс. Той става неравномерен и това води до опасност за мускулите, връзките и сухожилията на рамената.
3. Дъмбелите се контролират трудно - неравномерният мускулен рефлекс, породен от слабото нервно импулсиране, може да накара дъмбелите да излетят встрани от тялото. Ако загубите контрол над единия от тях, почти сигурно е, че това ще се случи и с другия. Получава се рязко движение, застрашаващо рамената и гърба . Опасността от получаване на травми е още по-голяма, защото ако не контролирате движението, дъмбелът може да ви удари по главата. Повтаряме, това упражнение крие много рискове.
4.Начинаещите не би трябвало да се поддават на изкушението да направят още едно допълнително повторение. Ако не можете да завършете серията, просто я зарежете. Не се тревожете, по-нататък имате възможност да направите това. Търпеливо овладейте правилната техника и не се стремете на всяка цена да завършите серията, защото това може да ви коства много.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16531085968018 Seconds