Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Сгъване с щанга с извит лост - Biceps
Използването на извит лост за сгъвания въздейства по различен начин върху предните мишнични мускули отколкото използването на обикновен (прав) лост. Извитият лост изисква ръцете да са в лек надхват, а не подхват. Това акцентира върху мишничния мускул в долната област на бицепса и силно активира мишнично-лъчевия мускул на предмишницата. Поради това, че ръцете не са в подхват, акцентът върху бицепса е много по-слаб и движението е насочено към мощния мишнично-лъчев мускул. Това упражнение се счита за по-лесно в сравнение с обикновените сгъвания. Извитият лост трябва да се използва за ценно допълнително пресово движение, но не бива да замества стандартната преса с щанга от стоеж.
Опасността от прилагане на читинг е по-голяма
По - близкият хват води до залюляване
Частичното завъртане на ръцете навътре води до възможността да се прилага читинг. По-близкото положение на китките кара ръцете да се изнасят надолу пред бедрата, а не встрани от тялото. Това предизвиква компенсаторно навеждане от кръста в края на ексцентричната фаза. Оттам се получава избутване от таза в началото на концентричната фаза и залюляване.
Акцент върху рамената
Тенденцията движението да се изпълнява от рамената е също по-голяма при частичното завъртане навътре. Когато упражнението се изпълнява правилно със силно нервно импулсиране, се чувства по-голямо усилие в мишнично-лъчевия мускул и мишничния мускул. Има опасност обаче, тежестта да се поеме от рамената, поради това че ръцете са изнесени пред тялото. С наклона напред, силата атакува директно раменната област и така бицепсът се изключва. За активирането му се изисква силна концентрация на вниманието. Постановката на китките е от съществено значение за постигане на желания ефект
Постановката на китките играе съществена роля за областта на въздействие. Естествената тенденция е те да се държат успоредно на предмишниците. Така обаче се стимулират силно рамената и се активира силно мишнично-лъчевия мускул. Като разгънем китките надолу, намаляваме значително напрежението в рамената и макар предмишниците да са силно активирани от частичното завъртане навътре, имаме възможност да въздействаме и върху дългата глава на бицепса.
По-лесно се постига пълна амплитуда на движението
С китки надолу постигаме пълна амплитуда на движението в ексцентричната фаза за разлика от влиянието на успоредното им положение. Когато те са нагоре, има опасност упражнението да се изпълнява с предмишниците и рамената и в него да участват съвсем слабо предните мишнични мускули. В края на концентричната фаза много трудно може да се стегнат бицепса и мишничния мускул. Тенденцията към залюляване е още по-голяма, а това силно намалява ефекта на упражнението и ни излага на сериозна опасност.Значението на натиска с длани
Едно от най-пренебрегваните положения при използването на извит лост е натискът с цялата длан върху лоста, а не само с палеца и показалеца. Съществува често опасност да се повдигне част от дланта от лоста в края на серията, защото това облекчава болката в бицепса и дава възможност в движението да се включи мишнично-лъчевият мускул. Ако натискът на дланите намалее, в движението участват и рамената и така ефектът се намалява. Чрез силния натиск на дланите се получава компонент на завъртане навън (макар и слабо) и дланите са принудени да се задържат изцяло върху лоста, въпреки че ръцете са частично навътре. Колкото и да е слабо извъртането навън,той активира оптимално бицепса.
Изпълнение
1. Основните положения на методиката на упражнението стандартна преса с щанга са валидни и за варианта с извит лост. Поради това че ръцете са изнесени пред бедрата в края на ексцентричната фаза, трябва да сгънете повече коленните и тазобедрени стави, за да компенсирате блокирането на бедрата и да постигнете пълна амплитуда на движение.
2. Главата трябва да е изправена с леко повдигната брадичка за облекчаване на евентуалното натоварване на поясната област. Китките трябва да са разгънати надолу за максимално въздействие върху предните мишнични мускули, а не само на мишнично-лъчевия мускул.
3. Започнете концентричната фаза чрез силно нервно стимулиране на мишнично-лъчевия мускул, мишничния мускул и бицепса. Помнете, че за да постигнете най-добър резултат, трябва да съкращавате бицепса колкото може повече.
4. Дръжте лактите надолу, назад и плътно до тялото през цялото движение и не позволявайте да се разтварят встрани при вдигането на тежестта.
5. Завършете концентричната фаза, като стегнете бицепса силно, за да постигнете максимален ефект.
6. Започнете ексцентричната фаза, спускайки бавно тежест чрез разгъване на ръцете надолу. Стимулирайте силно предните мишнични мускули и не позволявайте на рамената да вземат участие в движението.
7. Завършете ексцентричната фаза чрез разгъване на ръцете с пълна амплитуда. Не изтласквайте тежестта от бедрата си в най-ниската точка. Не избутвайте с таза, за да започнете концентричната контракция.
Важно
1. За акцентиране върху бицепсите използвайте по-голямо сгъване на коленните и тазобедрени стави.
2. Китките трябва да са надолу, за да не се даде възможност на предмишниците да поемат натоварването.
3. Не се залюлявайте при изпълнение на движението.
4. Стегнете бицепсите в края на концентричната контракция за постигане на максимален ефект.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14225196838379 Seconds