Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Северно ходене (nordic walking)

Може вече да сте чули за този спорт, който е много подходящ за топлите сезони. Не е скъп, не е прекалено изморителен, не е еднообразен, следователно си струва да опитате.
Ако все още не знаете какво е северно ходене ( ходене с палки), сега е времето да научите как можете да разнообразите ежедневието си, а и да се погрижите за здравето си.
 Първоначално този вид ходене се е използвало за летни тренировки на скиори в скандинавските страни, а като вид фитнес се  развива в САЩ в края на 80-те години. В Европа става популярен спорт чак в края на 90-те години на 20 век. Сега този вид фитнес има много привърженици в целия свят. Ходенето с палки е привлекателно заради многото си преимущества:


1. Разходът на енергия се увеличава до 46%, което е равносилно на изгаряне на 400ккал/час.
2. Хармонично се натоварва цялото тяло.
3. Активизира се работата на  сърдечно – съдовата система.
4. Развиват се мускулите на шията и раменете.
5. Увеличава се гъвкавостта на тялото.
6.Опасността от травми е минимална.
7. Не на последно място – при редовно спортуване се намалява телесното тегло.

Техниката на северното ходене  е като при ски бягането и е лесна за овладяване.  Движенията се изпълняват на  диагонален принцип: дясната палка допира земята заедно с лявата пета и обратно. Чрез увеличение на силовото  натоварване на ръцете и мускулатурата на  горната част на тялото, е възможно да се увеличи темпото на  ходене, следователно и ефективността на тренировката. Съществуват няколко варианта на ходене с палки: бързи тройни крачки, широки крачки, паралелно движение на палки  и крака (ляв крак с лява ръка, десен крак с дясна ръка). Смяната на  техниките позволява да се избегне еднообразното натоварване и бързата умора. За увеличаване на интензивността на  тренировката може ходенето да се редува с бягане и подскоци (не повече от 20  подскока в една тренировка).
По време на тренировката най-активно се натоварват мускулите на ръцете, раменните, гръдните  и гръбните мускули.
За правилна работа на мускулите е важно как ще бъдат подбрани палките( poles).Най-точно това се определя, като се приложи формулата: ръст в сантиметри X 0,68 (допуска се разлика от 5 см).
Пример: при височина 170 см    170 x 0,86 = 115,6  см
Когато хванете ръкохватката, лакътната става трябва да е под прав ъгъл.
Има два вида палки – с остър долен край(шип) за меки повърхности и с равен долен край за асфалт и други твърди повърхности.
За да е по ефективна тренировката, е добре да се избира леко хълмиста местност.
Тялото трябва да е в естествено положение, не бива да се допуска прегърбване. Ръцете с палките се движат свободно в някоя от избраните техники, като се държат близо до тялото.Погледът е отправен напред. Дишането е естествено.
Препоръчителни са 2-3 тренировки в седмицата с времетраене 30-40 минути. Постепенно може да се увеличава натоварването, като се избира по-тежък терен.
Както при всеки вид спорт е добре предварително тялото да се подготви за тренировката чрез загряващи упражнения. Могат да се използват и палките като елемент от упражненията.
Няколко предупреждения: обувките и дрехите да са удобни; при силно слънце си вземете подходяща шапка; не тренирайте, ако сте употребили алкохол; ако не се чувствате физически добре, направете консултация с лекар; при първите тренировки – по-леки маршрути. Ако имате партньор, не си говорете много, много - трябва да дишате правилно.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13913893699646 Seconds