Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Скотово сгъване - Biceps
 Image

Скотовото сгъване, наречено така на името на първия Mr. Olympia   - Лари Скот (1965 - 1966), изолира горната част на ръката в много по-голяма степен, отколкото правят това повечето упражнения за бицепс. Точният ъгъл насочва главното натоварване върху големия бицепс брахи и по-малко върху мускулите на предмишницата. Версията на Скот ви заставя да поддържате постоянно напрежение по време на горната част от упражнението, където е важно да се изцеди мускула, вместо да му се дава почивка.

Лежанките за движение  Скотово сгъване могат да се поставят под различен ъгъл и това допринася за натрупването на маса и оформянето на бицепсите като същински върхове. Повечето лежанки са приблизително под ъгъл 45°, а някои предпочитат 60°. Височината на седалката определя положението на тялото. Ако е твърде висока, сме склонни да се наведем твърде силно напред, а тона включва в движението предмишниците. И обратно, ако седалката е много ниска, се намалява амплитудата на движение и съществува опасност ръцете да отскочат от горния край на лежанката. Идеалното положение на седалката е това, което дава    възможност да се изпълнява упражнението с пълна амплитуда без пружинирапе или залюляване.Следвайте следните стъпки, за да спазите правилната техника на изпълнение.

Позиция
Нагласете възглавничката според вашите размери. Задната част на ръката трябва перфектно да ляга на Скотовата пейка, а ръцете ви да висят надолу. Краката да са стабилно на пода, коленете - леко свити, а гърбът – изправен. Вашият тренировъчен партньор да ви подаде щангата. Положението на ръцете върху лоста може да е различно, но като начало започнете с хват на ширината на раменете.


 

Изпълнение
Ще анализираме движението  Скотово сгъване с прав лост от седеж.
1. Заемете правилното изходно положение на седалката с мишниците поставени удобно на облегалката за ръце на лежанката. Седалката трябва да е на такава височина, че да дава възможност тялото да заеме удобна стойка и да може да изпълняваме движението със 7/8 амплитуда без нружиниране или залюляване.
2. Главата е изправена, а спортистът не бива да се накланя много напред, за да може максимално да стимулира и двете глави на бицепса.
3. Ръцете трябва да са поставени малко по-тясно от ширината на рамената, з да се държат лактите на една линия с рамената и да се стимулират максимално дългата и късата глави. По-широкият хват акцентира предимно рамената и трябва да се избягва. Бихте могли да експериментирате с различна постановка на ръцете, за да уточните коя ще е най-подходящата за вашите цели.
4. Уверете, че свръх-разгъвате китките и така избягвате включването на предмишниците в движението.
5. Изправете се, за да откачите щангата от установката, като се опитвате да не натоварвате сухожилието на бицепса. След това заемете правилното положение на лежанката с щанга на нивото на очите. Дръжте главата изправена.
6. Бавно спуснете тежестта чрез разгъване на ръцете. Изпращайте силни нервни импулси към бицепсите, за да се получи силно мускулно съкращение и да ис позволите па рамената да поемат контрола над движението.
7. Спуснете тежестта до 7/8 от пълната амплитуда и не се повдигайте от седалката, за да облекчите разтягането.
8. Трябва да задържите преди да започнете следващата концентрична фаза. От огромно значение е да насочите цялото си внимание към бицепса и мишиичния мускул и да предпазите бицепсното сухожилие от опасността да поеме товара при прехода от ексцентричната към концентричната фаза.
9. Започнете концентричната фаза, вдигайки щангата нагоре чрез силно мускулно съкращаване на бицепса и мишничния мускул.
10. Вдигнете щангата до крайното положение (приблизително на нивото на очите) и стегнете изцяло бицепса.

Image 

Бележки
1. Може би проявявате склонност да люлеете щангата по инерция в долно положение. Ако е малко - добре, особено ако използвате големи тежести. Но ако люлеете тежестите, за да започнете, те вероятно са твърде много за вас. 
2. Ако изпитвате болка в киткатао опитайте с крив лост.
3. Използвайте свръх-разгъване на китките, за да не позволите  на предмишниците да се включат в движението
4. Силно стегнете бицепсите в края на вдигането.
5. Завършете ексцентричната контракция на 7/8 от пълната амплитуда на движението, за да не се претовари бицепсното сухожилие.

Скотово сгъване (Scott Curl) - видео версия

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14373397827148 Seconds