Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Упражнения с преси – Quadriceps
Пресите с крака дават прекрасни възможности за безопасна и ефективна тренировка за краката. Те позволяват максимално натоварване със сравнително по-малък потенциален риск в сравнение с клековете. Основната полза от тези упражнения се състои в това, че спортистът не трябва не трябва да удържа максималното натоварване докато е в изправен стоеж. Включването на сгъването и разгъването на тазобедрените и коленни стави докато се противодейства на гравитацията в изправен стоеж излага на голяма опасност от вътрешни и външни травми.


Намаляване на риска от травми
При пресата под 45° и обърнатата (вертикална) преса и особено при хоризонталната лег преса, рискът от травми е по-малък. Не съм чувал някой да е пострадал при изпълнение на хоризонтална преса. Трябва да се подчертае обаче, че е задължително изпълнението да се придържа строго към правилната техника, за да се осигури безопасно изпълнение на това толкова ефективно упражнение. Натоварването се поема от краката, а гърбът е в стабилно перпендикулярно положение в обърната преса. Лег пресата от лег позволява движението да се извършва без да се работи директно срещу гравитацията. Докато установката с дисковете се движи нагоре движението е в хоризонталната равнина и поради това не се разглежда като насочено право срещу силите на земното притегляне, където не необходимо движението на съпротивлението да се поема директно.
Значение на правилно изпълнение
Макар лег пресите да са много по-безопасни от клековете, и тук травмите са фактор, които не бива да бъде пренебрегван. Не забравяйте, че пресите се считат за силови упражнения и при тях се използва голямо съпротивление. В такъв случай не бива да се пренебрегва опасността от травми, а неправилното изпълнение може лесно да ги предизвика. Съветваме начинаещите да изучат основно правилната методика на изпълнение, за да си осигури безопасно и ефективно извършване на толкова полезните преси с крака.
В общи линии различаваме три вида преси с крака. Всеки от тях следва общата методика, но има и специфични особености. Тук ще разгледаме основните изисквания, а след това ще се спрем на основните компоненти на всеки вариант.
Първата характеристика, на която трябва да обърнем внимание е разликата в методиката на изпълнение на лег пресите и клековете. При клека платформата (пода) остава неподвижно закрепена, а тялото се придвижва в пространството. При лег пресите тялото (горната част на трупа) остава неподвижно, а краката движат платформата в пространството.
Значение на стъпването с цяло стъпало
И клековете и лег пресите изискват сгъване и разгъване на тазобедрените и коленни стави (съответно ексцентрични и концентрични фази на контракцията) и затова основната методика е същата. Освен това, както вече споменахме във връзка с клековете, ударението трябва да се поставя чрез задната част на ходилата, а не чрез пръстите на краката. Сега ще разгледаме вариантите на упражнението лег преси, както следва:
1.  Хоризонтална лег преса
2.  Лег преса под 45°
3.  Разгъване срещу съпротивление под ъгъл от лег
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1395308971405 Seconds