Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Хакен клек - Quadriceps
Хакен клекът дава възможност да се включи по-различно упражнение за развитието на мускулите на краката. Той често се споменава като силово движение, но в действителност не бива да се разглежда като такова. Общата полза от него е, че представлява относително по-безопасен вариант на клеково упражнение. Хакен клекът с наклон назад се изпълнява на специално предназначена за него машина с наклонена равнина, помощен колан за раменния пояс и облегалка за гърба, която подпомага равновесието и намалява ъгъла на силата (спрямо гравитацията), което улеснява изпълнението.
Хакен клекът е от особена полза за спортисти, които са претърпели травма в рамената и не могат да поддържат щангата с рамена, както се изисква при обикновения клек . Макар при него да считаме, че има по-малък риск от травми, той също крие известни опасности.
Характеристика на изпълнението на движението
Трябва да подчертаем, че хакен клекът поставя специфични изисквания към трениращия и не трябва автоматически да се свързва с обикновения клек. Макар да има известни прилики в изпълнението, има и доста особености, които изискват от спортиста да прилага специфична методика на изпълнение. Не забравяйте, че тренирането със съпротивление като цяло е специфична дейност и като такава поставя особени изисквания към изпълнението на всяко упражнение.
Хакен клекът поставя различно ударение върху различните мускули около тазобедрените и коленни стави. От особена важност е фактът, че уникалният ъгъл на положението на ходилата въздейства по специфичен начин върху връзките и сухожилията на колената. Силно уязвими са връзките на капачката и сухожилието на четириглавите мускули, които са с свързани  костта на капачката в предната част на коляното.
Внимателен избор на съпротивлението
Трябва да отбележим, че ако някой е много добър в изпълнението на обикновени клекове, то не непременно трябва да е добър и в изпълнението на хакен клека. Сериозният спортист трябва да отдели доста време, за да изгради силата на специфичните мускулни влакна, участващи в това движение, като повишава постепенно съпротивлението преди да се залови с големите натоварвания.
Hacken sguad

Правилно поставяне на краката. Опасности, свързани с твърде близкото поставяне на краката
Правилният стоеж изисква краката да са стъпили на платформата леко напред и на разстояние малко по-голямо от ширината на рамената с пръсти и да са леко разтворени встрани. Ако ходилата са твърде близко до тялото, налягането върху колената ще е огромно в ексцентричната фаза на контракцията. Тази позиция също така ще предизвиква отделяне от задната облегалка и рязко задействане на тазобедрените стави в началото на концентричната фаза на движението. Отделянето от облегалката и рязкото задействане на тазобедрените стави насочва силата ударно към поясната област.
Опасности, свързани с твърде раздалечено поставяне на краката
И обратно, поставянето на краката твърде далеч напред пред тялото предизвиква увеличаване рязкото движение на тазобедрените стави, за да се опира гърбът на облегалката. Това може да принуди спортиста да се изправи на пръсти, което пък води до извиване на гърба. Това притиска междупрешленните стави в поясната област. Нещата още повече се усложняват от факта, че силата се насочва директно към уязвимата област на гръбначния стълб . Освен това, тази позиция на краката предизвиква естествената склонност да се навежда главата по време на ексцентричната фаза на движението поради образувалия се ъгъл между трупа и краката. Навеждането на главата води до извиване на гърба напред, което излага поясната област на още по-голяма опасност.
Опасността от травми в колянната става
Препоръчва се стоежът с крака, разтворени малко повече от ширината на рамената и с пръсти встрани, тъй като при него може да се улесни извършването на пълна амплитуда на движението. Освен това, ако краката са твърде близко един до друг, натискът върху колената е по-голям. Особено трябва да се внимава със страничните кръстни връзки на коляното. Близкото положение на краката също така стимулира рязкото избутване на хълбоците и последвалото го повдигане на пръсти, което не бива да се допуска. Още една важна бележка: ъгълът на платформата трябва да е съвсем малък, тъй като съществува взаимна зависимост между остротата на ъгъла и количеството натиск върху колената по време на изпълнение на това движение.
Следва продължение...
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16253185272217 Seconds