Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Muscle Groups
Quadriceps Adductors Hips/Abductors Abdominals Chest Arms Deltoids Biceps Shoulders Forearm Surae/Calves Hamstring Glutes/Buttocks Lower Back Latissimus Dorsi Upper Back Triceps Trapezius
Aнализ на упражненията за мускулите на шията
Препоръчваме за тренировка за шията да се използват малки съпротивления и серии с много повторения. Силовите упражнения за шията може да се окажат изключително опасни, макар че в миналото бодибилдърите са трупали страхотни килограми за сила. Много от тях са се задържали на сцената дълго време, но не е малък и броят на тези, които са били принудени напълно да зарежат тренировките или пък да останат завинаги осакатени поради травма в шията. Оживелите след силови натоварвания, сега ходят с вдървен врат.
Няма нужда да поставяме рекорди по вдигане на тежести. Малкото съпротивление, с придържане към правилната техника, води до много по-голямо развитие отколкото бъхтенето на килограми. Нещо повече, разумният подход към тренировката за шията ще ни даде възможност да останем в играта дълго време. Към шията не можем да подходим силово, както при други части на нашето тяло, макар и да спазваме правилната методика - твърде опасно е.
Задължителна е пълна концентрация
Задължително е високите серии да се изпълняват с пълна концентрация на вниманието при всички движения, а не само при първите повторения. Към шията трябва да се изпращат директно силни нервни импулси чрез бавни мускулни съкращения от началото до края. От жизнено значение е да не насочваме движението към костите и шийните прешлени.Свободна тежест или машина
Старият подход към тренировката за шията е с наглавник. Той се поставя на главата, а съпротивлението е закрепено към верига. Този уред изглежда остарял в сравнение с модерните тренировъчни машини, но е доказано по-ефективен и, което е по-важно, по безопасен. Машините не дават възможност да се нагодиш, ако усетиш че натоварването е по-голямо от колкото можеш да понесеш. Често те са конструирани така, че създават пружинираща съпротивителна сила. Когато шията се умори, не може да контролираме пружиниращото съпротивление така лесно. Ако мускулите се изтощят докрай (а това може да стане само след две или дори само след едно повторение) спортистът няма как да бъде предупреден от машината, че натискът върху шийната област е по-голям от неговите възможности. Това причинява често срещащите травми на шийните дискове или прешлени. Машините със седалка често произвеждат рязко залюляване на шията, ако мускулите отслабнат много. Уредът с наглавник също може да предизвика сериозни травми при работа срещу гравитацията. Товарът може да надделее над мускулите, когато шията е в слабото положение на пълно сгъване и разгъване. Винаги трябва да помним, че всички упражнения за тази област са рисковани и трябва да сме особено внимателни, независимо дали работим на машина или със свободна тежест.
Не ви препоръчваме сгъване на една страна
Далеч не препоръчваме да изпълнявате популярното сгъване встрани, защото крие големи опасности, макар и да спазвате строго правилната техника на изпълнение. При него се натоварват силно мускулите и прешлените в шийната област, защото се разтягат докрай по време на движението. Добавянето на натоварване - съпротивление, към който и да е мускул или става в максимално разтегнато положение, го излага на огромен риск. А когато говорим за шията, опасността е още по-голяма, поради слабата структура на мускулите и прешлените в тази област.
Не ви съветваме да въртите шията
Не ви съветваме да въртите шията, което е още по-опасно дори и от описаното по-горе сгъване на една страна. Въртеливото движение натоварва силно шийните мускули, но то е нищо в сравнение с натоварването на костите. Гръбначният стълб е изложен на огромна опасност поради усукването. И тук ползването на машина е по-опасно, тъй като не дава възможност за плавни движения, а резките залюлявания могат да увредят целия гръбначен стълб. Машината не дава възможност на тялото да се нагоди към тежестта, ако тя е твърде голяма. Тялото ви е във фиксирано положение и не може да се измъкне от големия товар. Той се поема изцяло от шията, която е в неизгодно положение. Затова не ви препоръчваме да използвате машини за тренировка за шия.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14678311347961 Seconds