| Автор |
Съобщение |
maria
Модератор
|
 Вода или чай
Прочетох в един сайт, че изследване, публикувано в European Journal of Clinical Nutrition, твърди: 3-4 чаши чай дневно се равняват на няколко литра вода.
Според тези изследвания флавоноидите, съдържащи се в чая, са изключително полезни за здравето. Те са антиоксиданти на полифенола, който се съдържа в много хранителни продукти и растения и помагат за предотвратяването на разпада на клетките. Ръководителят на научния екип д-р Раксън прави извод, че “чаят на практика е напитка 2 в 1, защото едновременно е течност, която задоволява дневните нужди на тялото от вода, но също така съдържа голямо количество антиоксиданти”.
Ясно е, че зависи и какъв е чаят, но дали тези твърдения са верни, когато става дума за пиене на вода по време на тренировки и когато целта е намаляване на теглото. Мисля си може ли да се замени водата, да кажем, с чай от мента, мащерка или друг трапезен чай, слабо подсладен и изстуден?  Как смятате? 3-4 чаши чай е много по-лесно от 1,5 -3 л вода
|
| Нед Яну 14, 2007 6:46 am |
|
 |
Administrator
|
|
|
|
 |
M@R#@
Тренер
|
 Re: Вода или чай
maria написа:
може ли да се замени водата с чай слабо подсладен?
Не може  ... Идеята е след като мускулите изчерпат гликогенния запас да започнат да горят мазнините, а това няма да стане, ако ти постоянно вкарваш въглехидрати...
Чаят е полезен, но изцяло заместването на водата с чай е неуместно. Организмът има нужда от вода...
Но с чай можеш да заместиш кафето например...
Не е необходимо да се наливаш с вода по време на тенировката. Пий по 2-3 глътки м/у сериите- това едва ли ще ти е трудно...
_________________ VAE VICTIS
|
| Нед Яну 14, 2007 10:56 am |
|
 |
soulbringer
Потребител
|
Трябва да пиеш вода по 2,5-3 литра на ден по възможност да си ги разделиш така че да стигнат.Колкото повече толкова по добре.Тази максима важи за водата еднозначно.Ако можеш и по 10 литра да изпиваш няма да ти има нищо.  освен честото уриниране но то е полезно :-0.Иначе чаят е отлична напитка, която замества гадните безалкохолни и алкохолни напитки.
|
| Нед Яну 14, 2007 7:53 pm |
 |
 |
sportigirl
Потребител
|
При твърде много вода ,няма ли да се наруши водно солевият баланс.Не е ли необхдимо да се взимат минерали под формата на добавки,когато е увеличен приемът на вода.Така съм чувала.Вярно ли е?
|
| Нед Яну 14, 2007 10:40 pm |
|
 |
M@R#@
Тренер
|
Водата не "отмива" солите и минералите, както това става при обилни дъждове с почвата  . Даже минералната вода е богата на такива и за да не се получава натрупване ма соли и минерали от един и същи вид се препоръчва да се сменя през определен период... Не всички соли и минерали се натрупват, излишъкът от някои се изхвърля...
_________________ VAE VICTIS
|
| Нед Яну 14, 2007 11:21 pm |
|
 |
Vikingman
Потребител
|
Водата е нещо много важно не бива да я заместваш с чай.
Той също е полезен но ако смъкваш няма да ти помогне много.
Пий по 100 мл вода на килограм телесно тегло.
|
| Сря Яну 17, 2007 7:03 pm |
|
 |
maria
Модератор
|
Може и да си прав , но при 100мл на килограм лично тегло трябва да изпия 5,7-5,8 литра, а аз се мъча да достигна до 1,5л  и все не успявам.
|
| Чет Яну 18, 2007 6:02 am |
|
 |
Vikingman
Потребител
|
maria написа:Може и да си прав , но при 100мл на килограм лично тегло трябва да изпия 5,7-5,8 литра, а аз се мъча да достигна до 1,5л и все не успявам.
В храната също се съдържа вода.
Така че ако ядеж цитруси и разни други богати на вода храни 1.5 литра на ден ти идва добре.
|
| Чет Яну 18, 2007 3:33 pm |
|
 |
weet
Потребител
|
Аз си правя по 3-4 литра вода без проблем. Избягвам да пия каквито и да е други глупости. Само от време на време натурален сок..
_________________ Anger is more useful than despair
|
| Пет Фев 09, 2007 12:54 pm |
|
 |
Hav0c
Потребител
Местожителство: Bulgariq,Sofia
|
Аз чай не обичам особено и затова не пия много много ... водата си е супер
_________________ http://parkour-bg.com/news.php
|
| Пон Фев 26, 2007 7:50 pm |
|
 |
666
Потребител
|
За мен ВОДА  мразя чай
_________________ GUNTER SCHLIERKAMP RULE ON !!
|
| Сря Мар 21, 2007 7:08 pm |
|
 |
Ge6
Потребител
Местожителство: Sofiq
|
И аз съм за водата,но сутрин може и чай
_________________ Ronnie Coleman 7 пъти Mr. Olimpia
|
| Сря Мар 21, 2007 7:11 pm |
|
 |
bgtrener
Тренер
Местожителство: софия
|
Ако е за билков чай без захар - ДА, за чай!
_________________ Да си луд не е достатъчно !
www.bgtrener.com сайт за фитнес и хранене
|
| Чет Мар 22, 2007 12:48 pm |
 |
 |
JAKI
Тренер
|
Аз съм за водата.
|
| Чет Мар 22, 2007 3:53 pm |
|
 |
doc
Потребител
|
 Малиии....
Че чая не е ли вода ве, алаунколууу ? Както би казал Проф. Вучков!
Давай с чай и не се наливай с вода. При потенето се губят много соли, а си мисля, че в упражненията си включил доста аеробни, щом ще сваляш килограми.
Преди състезания по фитнес не намалявате ли водата?!
|
| Вто Мар 27, 2007 9:03 am |
|
 |
|
|