| Автор |
Съобщение |
maria
Модератор
|
 Неправилното дишане състарява
Замисля ли сте се, че понякога се случва следното: спортувате, храните се здравословно, пиете достатъчно вода, а кожата ви не е в добър вид? А минавало ли ви е през ум, че вината пак е във вашия начин на живот, по–точно в начина , по който дишате?
Доказано е, че по-голяма част от хората дишат неправилно. Те забравят по различни причини, че трябва да се диша с диафрагмата и през носа. Защо забравят, ще попита някой. Причините са различни.
На първо място - стресът. На второ - консумацията на алкохол и кофеин, на трето - носенето на тесни дрехи, бързото и лакомо хранене, лошия разчет на време…и т.н. По всички казани, а неказани причини хората дишат по-бързо, отколкото трябва. А бързото дишане състарява, колкото и да звучи невероятно. Според някои специалисти хората, които не дишат правилно, обикновено са с отпуснати мускули и челюстите им са някак напрегнати. А когато лицето е под напрежение, се появяват преждевременни бръчки. Освен това кожата губи здравия си вид и става по-предразположена към инфекции и петна.
Първото нещо, което трябва да запомни всеки, е да се научи да диша винаги през носа. По този начин ще контролира количеството и качеството на постъпващия в белите дробове въздух. Ако някой не е наясно как се диша с диафрагмата, може да направи следното:
1.Легнете по гръб и сложете възглавница под коленете си.
2.Сключете ръце зад тила и дишайте дълбоко в тази поза.
3.Мъчете се да вдишвате през носа, като броите до две и да издишвайте бавно през носа, като броите до три.
В изправен стоеж дишането винаги трябва да се прави с отпуснати (не с напрегнати, но не и със свити) рамене.
_________________ Забрави, че “така правят другите”.
|
| Сря Мар 12, 2008 9:19 pm |
|
 |
Administrator
|
|
|
|
 |
MindDriver
Потребител
Местожителство: Търговище
|
Интересна информацийка. Не бях се замислял до сега, ами се се е случвало да не дишам като хората (бързо хранене или пък на фитнеса и т.н.)
|
| Сря Мар 12, 2008 9:52 pm |
|
 |
maria
Модератор
|
 Уф-ф , в залата все ми правят забележка, че дишам наопаки на правилата
|
| Чет Мар 13, 2008 6:34 am |
|
 |
MindDriver
Потребител
|
|
| Чет Мар 13, 2008 10:08 am |
|
 |
sladurkaaa
Потребител
|
Имаше един период,в който постоянно мислех как да дишам правилно,след един час по философия-но престанах да се замислям,от напрежение,бързане и прочее,просто дишам,пък дали и правилно...
_________________ Just SmilEee  ))
|
| Пет Мар 14, 2008 9:50 pm |
|
 |
maria
Модератор
|
 И аз просто дишам, но като дойде инструкторът и почва да ми прави забележки, че задържам въздуха и не го издишвам напълно. И като почна да се старая, става по- зле работата  Той твърди, че от неправилно дишане се изморявам излишно и естествено повече. Сигурно е прав човекът
|
| Пет Мар 14, 2008 10:01 pm |
|
 |
sladurkaaa
Потребител
|
Eм,той ти се кара за дишането,но по тоя начин не те ли разконцентрира от правенето на самото упражнение...
аз не мога и двете наведнъж да правя,поне за сега
|
| Пет Мар 14, 2008 10:19 pm |
|
 |
MindDriver
Потребител
|
sladurkaaa написа:Eм,той ти се кара за дишането,но по тоя начин не те ли разконцентрира от правенето на самото упражнение...
аз не мога и двете наведнъж да правя,поне за сега 
Когато правя упражнения и дишам, тип компресия, при повече килограми и не мога да броя, не мога да се съсредоточа и загубвам бройките
|
| Пет Мар 14, 2008 11:26 pm |
|
 |
ФИТНЕС БГ
Site Admin
|
И аз съм се сблъсквал с подобен проблем при по-големите тежести. Затова прехвърляш броеното на партньора , а пък той ти казва колко повторения ти остават
|
| Съб Мар 15, 2008 12:03 am |
|
 |
sladurkaaa
Потребител
|
С мен идва цял отбор от мацки във фитнеса,но те по-скоро ме разсейват,от колкото да свършат нещо полезно,като например да ми броят сериите
|
| Пон Мар 17, 2008 5:58 pm |
|
 |
renkata
Потребител
|
Кой ще ти брои на тебе сериите ахахахах аз си броя мойте
|
| Пон Мар 17, 2008 8:08 pm |
|
 |
ФИТНЕС БГ
Site Admin
|
Може и да звучи смешно но при големи тежести настъпва макар и кратка дезориентация. Аз много пъти спирам и пратньора ме пита колко аз отговарям "е как колко 10" той учудено ми казва ч е съм направил 6
|
| Пон Мар 17, 2008 11:46 pm |
|
 |
sladurkaaa
Потребител
|
ФИТНЕС БГ написа:Може и да звучи смешно но при големи тежести настъпва макар и кратка дезориентация. Аз много пъти спирам и пратньора ме пита колко аз отговарям "е как колко 10" той учудено ми казва ч е съм направил 6
 поне има кой да ти ги брои,а ако няма кажи къде тренираш и идваме
|
| Сря Мар 19, 2008 7:09 am |
|
 |
ФИТНЕС БГ
Site Admin
|
А да ме разсейвате
|
| Сря Мар 19, 2008 10:51 am |