Фитнес БГ Форуми
Фитнес Регистрирайте се Профил Лични Съобщения Търсене Въпроси/Отговори Потребители Потребителски групи Вход
Напишете отговор Страница 1 от 2
Иди на страница 1, 2  Следваща
Тягата - За и Против
Автор Съобщение
Отговорете с цитат
Мнение Тягата - За и Против 
Здравейте,

Кажете си мнението за тягата като упражнение - по добро ли е от другите упражнения за гръб? По голям ли е шанса за травми? Twisted Evil

Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Отговорете с цитат
Мнение  
Моето лично мнение, е че ако не се занимаваш със силови дисциплини, трябва да я правиш с 10-15 повторения на малка тежест. При използването на големи тежести в началото стимулира много растежа и на други мускулни групи, като съдейства за повишаване на работните килограми използвани при тях. След време, обаче започват да се развиват уплътняват някои части от тялото - талия (косите коремни мускули и долната част на гърба), тазова кост, седалищен мускул и се придобива т.нар. "трибойски" вид. За основата на гърба и трапецовидния мускул е ключово упражнение, но при големи тежести има риск от херния или дископатия. Ако си решил да го ползваш помоли някой опитен в залата да ти покаже лично техниката на движението.

Отговорете с цитат
Мнение  
Според мен тягата има най-малко значение за развитието на Latisimus dorsi или както е по-известен широк гръбен мускул (перки). А повечето хора се стремят имено към неговото развитие. Аз лично много рядко го използвам а не бих казъл че резултатите които съм постигал са недостатъчни.

Отговорете с цитат
Мнение  
на мен тягата много ми харесва защото натоварва много мускули
за да няма травми трябва добро загряване правилни движения
и умерени тежести което важи и при другите упражнения
мисля че тягата доста помага за общото развитие на гърба

успех!

Отговорете с цитат
Мнение  
От тягата, ако я правиш с големи килограми за 1-2 повторения, със сигурност най-голяма плътност ще направиш в gluteus maximum(седалищния мускул).

Отговорете с цитат
Мнение  
[quote]Кажете си мнението за тягата като упражнение - по добро ли е от другите упражнения за гръб? По голям ли е шанса за травми?/quote]

Ами не, не е по-добро упражнение за гръб. Просто е едно от упражненията за него.
Шанса за травми е по-голям в сравнение с повечето упражнения.
И въпреки това е хубаво да я правиш поне за известно време.
Още по-добре е някой да ти покаже какво да правиш за да няма изненади. Понеже е силово упражнение, тоест можеш да го правиш с много кг., всяка грешка е по-опасна именно заради килограмите, с които правиш движението. Ако няма кой да ти покаже техниката и да следи за изпълнението през първите няколко тренировки - не я прави.

Отговорете с цитат
Мнение  
Мъртвата тяга е ДОБРО упражнение стига техниката на изпълнение да е правилна.
Гърбът трябва да е максимално изправен ако имате проблеми с кръста слагайте колан и както казаха по-горе правете я с малко кила и с много повторения.

Отговорете с цитат
Мнение  
abe za tqgata to si e xubavo da go pravish kato uprajnenie no sq zavisi kak si s krusta..ineche e mn xubavo uprajnenieto

Мнение  
Не познавам човек с голям и плътен гръб който да не прави тяга!Правете се сами изодите дали е добро или не. Cool

Аз лично я правя на края на тренировката за гръб.Много изтощително и тежко упражнение е ,за това има и много които не го правят и твърдят че от него няма смисъл(същото е и с клека).Тягата ми увеличи почти 2-но силата от както я правя. Very Happy

Отговорете с цитат
Мнение  
Никой не оспорва ползите от тягата. Въпросът е: какви са вредите? И като поставиш всичко на един кантар, кое надделява.Също много важно е какъв е спорта които практикуваш, силов трибой или културизъм, защото целите са различни Rolling Eyes

Отговорете с цитат
Мнение  
За, разбира се.Базово упражнение за изграждане на гръб. Натоварва цялата вътрешна част от горе до долу + трапеца + предшиницата Wink

Мнение  
Според мен можеш спокойно да минеш и без тягата...... Very Happy

Отговорете с цитат
Мнение  
И аз съм "за" за тягата! Упражнението е наистина монго добро! Разбира се, че ако не се прави правилно е много възможно появата на травми, но това важи и за всички други упражнения! Развива гърба много добре и, както каза @weet е базово упражнение за изграждане на гръб!

Мнение  
Според мене е много добро упражнение.Аз го правя с тежаст като 40-50кг като за моите 14г. са доста добри Rolling Eyes

Отговорете с цитат
Мнение  
Хмм ... за твоите 14 години тези тежести не са ли ти много Question Exclamation
Laughing Laughing

Напишете отговор Страница 1 от 2
Иди на страница 1, 2  Следваща
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети