| Автор |
Съобщение |
Hristo
|
 Тягата - За и Против
Здравейте,
Кажете си мнението за тягата като упражнение - по добро ли е от другите упражнения за гръб? По голям ли е шанса за травми?
|
| Нед Ное 05, 2006 6:59 pm |
|
 |
Administrator
|
|
|
|
 |
FITNES BG
Site Admin
|
Моето лично мнение, е че ако не се занимаваш със силови дисциплини, трябва да я правиш с 10-15 повторения на малка тежест. При използването на големи тежести в началото стимулира много растежа и на други мускулни групи, като съдейства за повишаване на работните килограми използвани при тях. След време, обаче започват да се развиват уплътняват някои части от тялото - талия (косите коремни мускули и долната част на гърба), тазова кост, седалищен мускул и се придобива т.нар. "трибойски" вид. За основата на гърба и трапецовидния мускул е ключово упражнение, но при големи тежести има риск от херния или дископатия. Ако си решил да го ползваш помоли някой опитен в залата да ти покаже лично техниката на движението.
|
| Пон Ное 06, 2006 9:47 am |
|
 |
ФИТНЕС БГ
Site Admin
|
Според мен тягата има най-малко значение за развитието на Latisimus dorsi или както е по-известен широк гръбен мускул (перки). А повечето хора се стремят имено към неговото развитие. Аз лично много рядко го използвам а не бих казъл че резултатите които съм постигал са недостатъчни.
|
| Чет Ное 09, 2006 12:06 am |
|
 |
liolio__
|
на мен тягата много ми харесва защото натоварва много мускули
за да няма травми трябва добро загряване правилни движения
и умерени тежести което важи и при другите упражнения
мисля че тягата доста помага за общото развитие на гърба
успех!
|
| Чет Дек 21, 2006 12:13 am |
|
 |
FITNES BG
Site Admin
|
От тягата, ако я правиш с големи килограми за 1-2 повторения, със сигурност най-голяма плътност ще направиш в gluteus maximum(седалищния мускул).
|
| Чет Дек 21, 2006 5:41 pm |
|
 |
mitaka101
Потребител
Местожителство: София
|
[quote]Кажете си мнението за тягата като упражнение - по добро ли е от другите упражнения за гръб? По голям ли е шанса за травми?/quote]
Ами не, не е по-добро упражнение за гръб. Просто е едно от упражненията за него.
Шанса за травми е по-голям в сравнение с повечето упражнения.
И въпреки това е хубаво да я правиш поне за известно време.
Още по-добре е някой да ти покаже какво да правиш за да няма изненади. Понеже е силово упражнение, тоест можеш да го правиш с много кг., всяка грешка е по-опасна именно заради килограмите, с които правиш движението. Ако няма кой да ти покаже техниката и да следи за изпълнението през първите няколко тренировки - не я прави.
|
| Пет Дек 22, 2006 1:20 am |
|
 |
Vikingman
Потребител
|
Мъртвата тяга е ДОБРО упражнение стига техниката на изпълнение да е правилна.
Гърбът трябва да е максимално изправен ако имате проблеми с кръста слагайте колан и както казаха по-горе правете я с малко кила и с много повторения.
|
| Сря Яну 17, 2007 9:02 pm |
|
 |
xsekushon
Потребител
Местожителство: Rakitovo
|
abe za tqgata to si e xubavo da go pravish kato uprajnenie no sq zavisi kak si s krusta..ineche e mn xubavo uprajnenieto
_________________ qko trenirovki i tfa e
|
| Вто Яну 30, 2007 6:26 pm |
 |
 |
silver_hawk
|
Не познавам човек с голям и плътен гръб който да не прави тяга!Правете се сами изодите дали е добро или не.
Аз лично я правя на края на тренировката за гръб.Много изтощително и тежко упражнение е ,за това има и много които не го правят и твърдят че от него няма смисъл(същото е и с клека).Тягата ми увеличи почти 2-но силата от както я правя.
|
| Сря Яну 31, 2007 5:40 pm |
|
 |
ffmaniak
Тренер
|
Никой не оспорва ползите от тягата. Въпросът е: какви са вредите? И като поставиш всичко на един кантар, кое надделява.Също много важно е какъв е спорта които практикуваш, силов трибой или културизъм, защото целите са различни
|
| Съб Фев 03, 2007 11:24 pm |
|
 |
weet
Потребител
|
За, разбира се.Базово упражнение за изграждане на гръб. Натоварва цялата вътрешна част от горе до долу + трапеца + предшиницата
_________________ Anger is more useful than despair
|
| Пет Фев 09, 2007 12:29 pm |
|
 |
fitnesman
|
Според мен можеш спокойно да минеш и без тягата......
|
| Чет Фев 15, 2007 1:57 am |
|
 |
Hav0c
Потребител
Местожителство: Bulgariq,Sofia
|
И аз съм "за" за тягата! Упражнението е наистина монго добро! Разбира се, че ако не се прави правилно е много възможно появата на травми, но това важи и за всички други упражнения! Развива гърба много добре и, както каза @weet е базово упражнение за изграждане на гръб!
_________________ http://parkour-bg.com/news.php
|
| Пон Фев 26, 2007 4:07 pm |
|
 |
Ge6
Потребител
Местожителство: Sofiq
|
Според мене е много добро упражнение.Аз го правя с тежаст като 40-50кг като за моите 14г. са доста добри
|
| Вто Мар 20, 2007 5:44 pm |
|
 |
Hav0c
Потребител
Местожителство: Bulgariq,Sofia
|
|
| Сря Мар 21, 2007 6:20 pm |
|
 |