|
Страница 1 от 1
|
| Автор |
Съобщение |
maria
Модератор
|
 Упражнения за шията
На няколко места прочитам,че шийните мускули са нежни и слаби,а това може да е причина за главоболие.От друга страна кожата на шията е суха,без мастни клетки.Като се комбинират слабите мускули на шията и сухотата на кожата, се получава и козметичен дефект-кожата на шията се сбръчква и отпуска. Правих някакви гимнастики,но не установявам някакъв ефект.Да приемем ,че полагам козметични грижи от типа на хидратация,подхранване и т.н. Може ли да дадете насоки за упражнения,с които да се заздравят тези мускули. Нямам предвид да направя врат като на спортист, но ходя във фитнес зала редовно и ако е възможно,искам да поотложа възрастовите деформации.От друга страна работата ми е свързана със седнало положение и навеждане на главата,често ме заболява вратът отзад,затова си мисля,че едно заздравяване на шийната мускулатура ще е полезно.
|
| Сря Дек 13, 2006 12:55 pm |
|
 |
Administrator
|
|
|
|
 |
FITNES BG
Site Admin
|
Аз не съм сигурен колко ефективни ще бъдат упражнения в тази насока. Може би трябва да опиташ с изометрично стягане, но аз не вярвам да даде кой знае какъв резултат. Такива упражнения могат да са стягания при различни положения на врата спрямо трупа. В началото може да опиташ стягане при право (нормално) положение на врата на серии - всеки ден например сутрин и/или вечер по 2-3 серии х10 повторения (изометрични стягания) всяко от които с продължителност 5-6 сек. през което време е добре да задържаш дишането. По-късно може да започнеш и стягания при различни положения на главата (наведена - напред, назад или настрани) под ъгли които ти сметнеш за подходящи. Иначе за болките във врата се правят масажи на врата, както и редовно раздвижване чрез наклони напред и встрани или кръгообразни движения.
|
| Сря Дек 13, 2006 1:19 pm |
|
 |
M@R#@
Тренер
|
Krasi написа:Иначе за болките във врата се правят масажи на врата, както и редовно раздвижване чрез наклони напред и встрани или кръгообразни движения.
И аз мисля, че това е единственото подходящо като упражнения за врата.. Болките ти са по- скоро от обездвиждане за по- продължително време, може би по- честичко трябва да прекъсваш работа за около минута за да се "разкършиш" .
Всичките ми приятелки, които работят седнали и наведени се оплакват от същото..
Иначе в моята зала имаше един, който тренираше за врат- връзваше 3*25 кг с едни колани, които си ги слагаше на главта като намордник и наведен си движеше главата нагоре- надолу. Но той тренираше професионално.. Да не вземеш сега да пробваш!
_________________ VAE VICTIS
|
| Сря Дек 13, 2006 1:34 pm |
|
 |
mitaka101
Потребител
Местожителство: София
|
Един приятел си сложи каската ми за врат със 20 кг. и разтегна ЗЛОВЕЩО влакно от възходящия дял на трапеца (пада се посредата на гърба).
Куцаше един месец и не тренира повече от два месеца, така че ВНИМАТЕЛНО с тежестите.
Утежняване на повдигането (накланянето) на глава става най-лесно в домашни (работни) условия с кърпа. Премятате я ихващате увисналите краища с двете ръце и контролирано придърпвате срещу усилието.
|
| Сря Дек 13, 2006 11:28 pm |
|
 |
maria
Модератор
|
Това съм намерила отнякъде.Може да помогне на някого.Благодаря за съветите.Ще ида и на масаж.
Гимнастика за шия
1. Изправен стоеж. Брадичката е повдигната нагоре, шията е опъната. Правят се движения с долната челюст нагоре-надолу, наподобяващи опит да се отхапе висяща на клонче ябълка. Повтаря се 4-12 пъти;
2. Изходно положение - седнал или прав. С двата палеца или с длан брадичката се подпира отдолу и й се оказва леко съпротивление при опит за нейното връщане надолу. Повтаря се 4-12 пъти;
3. Изходно положение - прав или седнал. Брадичката е наведена до гърдите, а ръцете със сплетени пръсти се поставят на тила и оказват леко съпротивление при движението на брадичката нагоре и разгъването на шията. Повтаря се 4-12 пъти;
4. Изходно положение - прав. Краката са изпънати. Главата е наклонена вляво. Дланта на дясната ръка е допряна до дясното слепоочие и оказва леко съпротивление при натиска на главата вдясно, докато дясното ухо се допре до дясното рамо. След това упражненито се повтаря с лявата ръка. Повтаря се 4-12 пъти.
5.Изходно положение - легнал по гръб. Под главата се подлага сгъната на две възглавница. Тилът на главата се притиска към възглавницата в продължение на 4-12 секунди. Повтаря се 4-12 пъти;
6. Изходно положение - легнал по корем с повдигната глава. Шията се обтяга, а главата се премества нагоре и назад. Повтаря се 4-12 пъти;
7.Изходно положение - легнал по гръб. Главата е отпусната накрая на леглото. След това главата се повдига, без да се отлепват раменете от леглото. Повтаря се 5-10 пъти;
8. Изправен стоеж. Последователно с брадичката се докосва лявото и дясно рамо, като главата се движи само хоризонтално. Повтаря се 4-12 пъти;
9. Изправен стоеж. Лявата ръка е долепена до лявата буза, главата е обърната надясно. При обръщането на главата наляво лявата ръка оказва съпротивление. Повтаря се 3-5 пъти, след което упражнението се провежда с дясната ръка.
|
| Пет Дек 15, 2006 7:55 pm |
|
 |
|
|
В момента е: Пет Сеп 05, 2008 6:02 pm | Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
|
Страница 1 от 1
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|
|