| Автор |
Съобщение |
doc
Потребител
|
 ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ - ЛАБОРАТОРЕН АНАЛИЗ
Интрес у мен предизвиква въпроса кои от добавките продавани на пазара са минали съответният лабораторен контрол. Лабораторният контрол се осъществява с т.нар Тънкослойна Течна Хроматография - апаратура за над 300 000 Евро и се притежава от Институт по Криминалистика, някои лаборатории към БАН и медицинска академия за следене на ниво на лекарствени препарати и т.н. Искам да видя хранителни добавки с анализ от подобна апаратура.
2, Кои от Американските производители на хранителни добавки са снабдени с т.нар сертификат FDA ?Federal and Drug Administration/. Това е американският аналог на българската Агенция по Лекарствата. Този сертификат удостоверява главно 2 неща:
1. Съставките и процентното им съотношение на етикета отговаря на действителността
2. Разрешени за употреба за съответното им предназначение.
Очаквам отговори.
|
| Вто Мар 13, 2007 4:18 pm |
|
 |
Administrator
|
|
|
|
 |
ivko
Потребител
Местожителство: софия
|
Съгласен съм и на мен ми е интересно това което се предлага на пазара до колко отговаря на съдържанието обозначено върху етикета!!!!
|
| Вто Мар 13, 2007 4:30 pm |
 |
 |
Sava
Потребител
|
Ако си съгласен ти да платиш или осигуриш изследването аз ще ти кажа кои от Bg добавките ще минат без проблем. Ако не минат аз ще платя. Става ли
|
| Вто Мар 13, 2007 5:42 pm |
|
 |
doc
Потребител
|
 толкова ли не може...
...един производител претендиращ за производител на качествени добавки да го финансира? Какво остава тогава да говорим за скъпоструващи съоражения за лиофилизация, екстрактори, концентратори и прочие....
|
| Вто Мар 13, 2007 6:04 pm |
|
 |
Sava
Потребител
|
И от какъв зор всеки ще казе че резултати се манипулирани или че тази кутия отговаряла а другите не. Такива като теб "Тома Неверни" много на всеки ли ще трябва да се докаже като се направи анализ пред него.
|
| Вто Мар 13, 2007 7:50 pm |
|
 |
ФИТНЕС БГ
Site Admin
|
Защо си мислите, че в другите страни всичко е ОК. Аз лично съм гледал предаване за американските суплементи в което дискутираха, че голяма част несъответсват на изискванията. А и много от тях имат разминаване в етикета и реалното съдържание. Един от фрапиращите случаи беше 0 % съдържание на генеричната съставка. Нека да не отричаме даден продукт само защото е български. Иначе ще продължаваме да се оплакваме, че американските протеини там са много по -евтини от тук. И ще е така нали няма транспорт, мита разни данъци и акцизи. Това което можже да ни е евтино е наши собствени продукти и трябва да стимулираме Бг производството. Разбира се и да порицаваме некоректните производители. Но нека да не слагаме всички под един знаменател. Това говори само за слабо национално съзнание. Когато някой има конкретна информация нека да я сподели, но тя да бъде проверена , а не от типа "Един приятел ми каза, че чул и така нататък.."
|
| Вто Мар 13, 2007 8:08 pm |
|
 |
doc
Потребител
|
 май нещо не се разбираме
Сава, за акредитирани лаборатории да си чувал? Ако бизнеса на един е производство, на други е контрол. Ако производителя държи на името си, защо си мислиш, че лабораторията не би го направила заради името си?
Това което се опитвам да кажа като теза е следното:
Производителя доказва, а не потребителя дали етикета отговаря на действителното инече отиваме при онова "Златно чудо номер 14" за още по-елегантен вид или екстрактите на "Д-р тошков" чиито състав дори той самият не знае.
Фитнес БГ, всеки продукт независимо къде се произвежда би трябвало да се съпровожда от някакъв вид анализ или сертификат. Ако вземем за пример аналгинчето, който струва 80ст. се подлага на купища анализи и контрол на производство, защо добавките, съдържащи определени биоактивни субстанции, като креатина да речем, да не се подлага на контрол и анализ? А той не струва 80 стотинки, нали?
В заключение, достатъчно е на етикета да се цитира например "този продукт е съпроводен с сертификат за анализ издаден от Националният Институт по Хранене и Хигиена"
|
| Вто Мар 13, 2007 8:59 pm |
|
 |
ФИТНЕС БГ
Site Admin
|
Еми ТД на базата на какво се издава ,понеже съм неграмотен. Всеки един продукт е съпроводен от аналитичен сертификат иначе е нелегално на пазара. А за достоверноста му отговаря който го е подписал и попечатал. А и на етикета спрямо изискванията се цитира ТД а като отидеш в Националният Институт по Хранене и Хигиена можеш да видиш цялата документация в присъствието на производителя или предствлвяващо го лице.А такъв сертификат има и при всеки търговец по разпоредба. А не цената е формираща за разрешителния режим, мисля че това ти е ясно.След като си компетентен знаеш че аналгина е лекарствено средство и следователно попада под юрисдикциат на ИАЛ а не Националният Институт по Хранене и Хигиена където се регистрират хранителните добавки.
|
| Вто Мар 13, 2007 9:27 pm |
|
 |
M@R#@
Тренер
|
Спорът е напълно излишен...
Особено пък спор за стоки, които не са от първа необходимост...
И doc, като искаш нещо, защо не идеш сам да си провериш и платиш за това, което те интересува...
За да влезе един продукт в търговската мрежа получава повече разрешителни и сертификати отколкото ти ще се сетиш да поискаш... И те са достъпни като информация... Поискай ги, като си купуваш.. И после иди и си плати изследване точно за твоята кутия, направено точно на "одобрената от тебе" апаратура... Аз не виждам какъв е проблема..
А това "над 300 000 евро" как да го разбирам- като много скъпа или като много евтина апаратура...?
_________________ VAE VICTIS
|
| Сря Мар 14, 2007 12:41 am |
|
 |
maria
Модератор
|
Ами то първо трябва да се познават правилата за пускане на продукти на пазара, второ - да се четат етикетите и трето, като ги четеш, да разбереш какво пише на тях.Иначе се обезсмислят някои приказки.Това,че някой не може да разчете някои абревиатури, защото не са в неговата компетенция, е друг въпрос.
|
| Сря Мар 14, 2007 6:42 am |
|
 |
ivko
Потребител
Местожителство: софия
|
Никой не пренебрегва БГ продуктите даже аз съм за тях и си ги ползвам и мисля че са си достойни конкуренти с останалите.Лично мнение!!
|
| Сря Мар 14, 2007 12:57 pm |
 |
 |
BBAR
Потребител
|
Няма спор, че има много качествени български продукти и така трябва да е.То си има хора, дето все не вярват, че и ние българите можем да работим свястно, но това си е техен проблем.
Пък иначе наистина- плати си на лаборатория и проверявай всичко.То и на шунката не пише състав, а пък си я ядем.Храната не е по-маловажна. Има си при търговеца документ, като желаеш искай си го, никой не те спира.
|
| Сря Мар 14, 2007 1:15 pm |
|
 |
Hav0c
Потребител
Местожителство: Bulgariq,Sofia
|
И аз мисля, че някои от българските продукти да си добри! Даже доста ...
_________________ http://parkour-bg.com/news.php
|
| Пет Мар 16, 2007 8:53 pm |
|
 |
doc
Потребител
|
 .
BBAR, шунката, която даваш за пример, не съдържа биактивни компоненти нито концентрации на определени съставки. Искам да знам, след като изсипя един чувал с пари да съм сигурен в това което пише. А пък този аминокиселинен профил, който така щедро се изписва ми е много интересно с какъв метод е направен, хехехехе......
Златно чудо 14 !
|
| Пон Мар 26, 2007 11:32 am |
|
 |
M@R#@
Тренер
|
Пиши на фирмата производител- с радост ще ти отговорят..
И пак казвам- ако искаш да знаеш повече от задължителната информация обозначена на етикета - "теории", както им викаш и твърдиш, че са "отегчителни"  - размърдай се и САМ си я провери. Не само да мрънкаш, което е адски досадно и отблъскващо за мъж..
_________________ VAE VICTIS
|
| Пон Мар 26, 2007 1:18 pm |
|
 |
|
|